Mrtvi psi rasuti po ulicama grada: Uginuli su od smrtonosnog otrova, jedan gram može da ubije i čoveka za pola sata! (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Surovo i nehumano ophođenje prema životinjama, čiji se leševi nalaze na svakom ćošku

  • 37

U Tetovu, gradu na severozapadu Makedonije, po ulicama, parkovima, igralištima, ispred zgrada i na drugim javnim mestima mogu se videti na desetine mrtvih uličnih pasa. Oni su ubijeni na nasuroviji način – trovanjem, a otrov je razasut na javnim površinama po celom gradu, čak i u blizini škola.

Iz Javnog komunalnog preduzeća u Tetovu ističu da je i ranije bilo ovakvih izolovanih slučajeva, ali danas njihove ekipe uklanjaju mrtve kerove iz svih delova grada.

Životinje su otrovane Foto: Facebook/anima mundi

Veterinari upozoravaju da je ovakav nehuman način ubijanja pasa opasan za domaće životinje, ali i za ljude. Ulične pse najčešće truju sa izuzetno toksičinim otrovom bez mirisa i ukusa, pesticidom “metomil” ili “lanate”, čiji jedan gram može da ubije čoveka za manje od pola sata. Sa Klinike za toksikologiju u Skoplju objašnjavaju da prilikom kontakta sa ovim otrovom, koji spada u vrstu bojnih otrova, kod čoveka nastupa smrt, a ako se samo udahne, ostavlja trajne posledice na respiratorni sistem.

- Najviše nas brine što se ti otrovi postavljaju na javnim površinama, parkovima i igralištima gde se najviše igraju deca. Samo je pitanje vremena kada će od otrova nastradati čovek ili dete, zato što, na žalost, u Makedoniji se otrovi slobodno kupuju i masovno upotrebljavaju, a za to niko ne odgovara, upozoravaju iz organizacije za zaštitu životinja "Anima Mundi" iz Skoplja.

Tela rasuta po celom gradu Pritnskrin: TV Telma

Članovi grupe "Beskućne životinje" iz Tetova kažu da su zgroženi masovnim trovanjem uličnih pasa. O delu ubijenih kerova, čija brojka dostiže tridesetak, oni su vodili brigu, ali protekle nedelje su ih pronašli mrtve na javnim površinama.

Sumnjaju da je trovanje unapred bilo organizovano jer je otrov bio rasut po celom gradu.

Trovanje unapred bilo organizovano Pritnskrin: TV Telma

- Pošto je postavljanje otrova na javnim površinama krivično delo i dovodi u opasnost život, apelujemo da reaguje policija, javno tužilaštvo i Agencija za hranu i veterinarstvo. Ovo je strašan, nehuman i opasan način ubijanja životinja. Postoje indicije da su pse u Tetovo dovozili iz drugih gradova. Tražimo da opština reši problem sa izgradnjom stacionara, a ne da se stacionari grade samo na hartiji, izjavili su za skopsku televiziju Telma iz grupe "Beskućne životinje" iz Tetova.

Žitelji ovog grada zahtevaju da se problem sa uličnim psima reši na human i civilizovan način Pritnskrin: TV Telma

Uz osudu masovnog pokolja pasa skitnica, i žitelji ovog grada zahtevaju da se problem sa uličnim psima reši na human i civilizovan način.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    18. novembar 2018 | 13:27

    Bravo za Milorad. Psi su bolji nego ljudi,cast izuzetcima. Pas vas nece povrediti,ni ostaviti a covek ce bes pardona da vas izda,povredi,iznrveri. Gde ce im dusa? Ako su mogli pse mogu i ljude. To su monstrumi sa kamenom umrsto srca. Jadni psi

  • Marko

    18. novembar 2018 | 11:33

    Ovo ko je uradio odmah elektricna stolia!

  • Srbin

    18. novembar 2018 | 11:13

    Ovo jeste zalosno, ali jos od toga zalosnije sto se ljudi tako resavaju svojih pasa.. Ovamo se groze na trovanje a ovamo ih pustaju na ulicu i ostavljaju.. A posle svi se zale na grad i lutalice...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA