≫ 

Kako je izgledala "Kolona sećanja" u Vukovaru i šta imaju Hrvati da kažu 27 godina kasnije? (FOTO, VIDEO SA LICA MESTA)

Komemoracija je, u prisustvu hrvatskog državanog vrha, počela ispred vukovarske Opšte bolnice, a nakon toga okupljeni zvaničnici, hrvatski ratni veterani i građani pošli su "Kolonom sećanja" do Memorijalnog groblja stradalih u ratu

  • 37

Hrvatska je danas u znaku "Dana sećanja na žrtvu Vukovara", koji se i ove godine obeležava pod sloganom "Vukovar - mesto posebnog pijeteta", a koji zvanični Zagreb obeležava kao dan "pada" tog grada.

Zajedničkim polaganjem venca predstavnika državnog vrha Hrvatske i veterana, kao i molitvom na Memorijalnom groblju u Vukovaru, završeno je obeležavanje Dana sećanja.

Na današnji dan pre 27 godina, naime, pripadnici Jugoslovenske narodne armije, oružane sile tadašnje SFRJ, ušle su u grad i oslobodile ga od pripadnika hrvatskih paravojnih formacija, tzv. "Zengi", koji su po nalogu hrvatskog lidera Franje Tuđmana imali zadatak da "očiste" Vukovar od Srba.

Foto: Luka Šangulin/Index

Današnja komemoracija je, u prisustvu hrvatskog državanog vrha, počela ispred vukovarske Opšte bolnice, a nakon toga okupljeni zvaničnici, hrvatski ratni veterani i građani pošli su "Kolonom sećanja" do Memorijalnog groblja stradalih u ratu.

Iako je u borbama 1991. godine stradao i veliki broj Srba, koji i danas u Vukovaru čine trećinu stanovništva, oni ne učestvuju u komemoraciji, niti im je grad dozvolio da imaju svoje mesto na kojem bi mogli da obeleže stradanje srpskih žrtava.

Lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac, koji se poslednjih meseci nalazi na udaru hrvatskih desničara iz vlasti i opozicije, vence i cveće u Vukovaru položio je u subotu.

Da on tu nije bio dobrodošao pokazali su hrvatski veterani, koji su mu u trenutku odavanja pošte žrtvama Vukovara okrenuli leđa.

Foto: Luka Šangulin/Index

Kolona sećanja, 20. po redu, išla je stazom dugom 5,5 kilometara, koja je posebno za ovu priliku okićena crkvenim lamiponima.

U koloni su hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, predsednik parlamenta Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković, ministar odbrane Damir Krstičević, kao i gradonačelnik Ivan Penava.

Mediji procenjuju da je u Koloni sećanja više hiljada građana koji su došli iz cele Hrvatske.

- Prisećamo se žrtava, poginulih i ubijenih, nestalih branitelja i civila. Radilo se o velikoj tragediji, međutim ta bitka je dovela do konačne pobede Hrvatske u Domovinskom ratu. Ovo je poruka, ne samo hrvatskom narodu, nego celom svetu, da je rat najgori način rešavanja problema - rekao je Jandroković.

On kaže da zato uvek rešenja treba tražiti, mirnim putem.

Foto: Luka Šangulin/Index

Premijer Plenković je za žrtve Vukovara rekao da su simbol "Domovinskog rata", kako u Hrvatskoj zovu rat za otcepljenje, i dodao da su u taj grad došli da bi izrazili poštovanje "svima koji su utkali sve što su imali" u budućnost Hrvatske i svih koji danas žive u njoj.

Lider najuticanije opozicione SDP, Davor Bernardić, kazao je da želi da u Vukovaru svi žive život dostojan čoveka, da imaju platu i posao, kao i da se nakon 27 godina okonča potraga za nestalima.

Vukovarski gradonačelnik Penava rekao je da su se, kao i svake godine, okupili da bi odali poštu svim žrtvama, kako je rekao, "velikosrpske agresije na Hrvatsku 1991".

Za ministra odbrane Damira Krstičevića, Vukovar je "gravitaciono središte hrvatske države" i upravo zbog toga, dodao je, hrvatska vojska je vraćena u Vukovar "i ona je danas tu da se to više nikada ne dogodi".

Foto: Luka Šangulin/Index

Očekuje se da će ove komemoracije proći mirno i bez incidenata kakvih je bilo kada su u vreme premijera Zorana Milanovića hrvatski ratni veterani formirali dve kolone.

Foto: Luka Šangulin/Index

Oni tada, naime, nisu dozvolili tadašnjem hrvatskom državnom vrhu da se kreću u koloni zajedno sa njima.

ANDREJ PLENKOVIĆ: OTVORITI STRANICE POMIRENJA

Premijer Andrej Plenković poručio je danas u Vukovaru da treba otvoriti stranice pomirenja i suživota i podsetio da je jedna od, kako je rekao, ključnih rečenica prvog šefa hrvatske nezavisne države Franje Tuđmana, bila "mirna reintegracija".

Plenković, koji, inače, veoma retko govori o pomirenju, rekao je da je "proces suživota težak proces".

Što se tiče procesuiranja ratnih zločina, Plenković je rekao: "Nema oproštaja, nema amnestije kod ratnih zločina. Ratni zločin ne zastareva".

- Ja sam rekao uoči Dana sećanja da je dobro da (Milorad) Pupovac dođe u Vukovar. Poslao je poruku pijeteta. Treba otvoriti i stranice pomirenja, suživota. Jedno od ključnih rečenica Franje Tuđmana je mirna reintegracija - rekao je Plenković.

Foto: Luka Šangulin/Index

Rekao je da mu je posebno drago da Vukovar danas ima snažnu podršku u svih institucija vlasti - 490 porodica je stambeno zbrinuto, komunalna infrastruktura je napravljena, svi su angažovani.

- Ono što nam predstoji su ulazak preduzetnika i otvaranje radnih mesta - rekao je hrvatski premijer.

Hvaleći rad svoje vlade rekao je da je ona napravila velike iskorake u pogledu poboljšanja života građana Vukovara.

Ministar veterana Tomo Medved rekao je da Hrvatska još uvek intenzivno radi na pronalasku nestalih.

- Nastavićemo ne samo u ove dane da pronađemo svaku nestalu osobu. Mi činimo sve kako bi bili odgovoran partner. Insistiramo na odgovornoj i profesionalnoj saradnji i tako ćemo i nastaviti - rekao je ministar Medved o nestalima i odnosu sa Srbijom po tom pitanju.

Inače, prošlog meseca gradonačelnik Vukovara, HDZ-ovac, Ivan Penava, uprkos protivljenju premijera Plenkovića, u Vukovaru je organizovao protestni skup zbog "nečinjenja" vlasti na pronalasku nestalih.

VIDEO: Ovako je izgledala sramna proslava "Oluje"

(Telegraf.rs/Tanjug/ index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zalosno

    18. novembar 2018 | 13:55

    Zalosno je sto je Vukovar uvek bio srpski grad gde su Srbi bili vecina i autohton narod a danas ni svecu ne smeju da upale ovi koji jos zive u tom gradu srpskog stradanja. Grad je zato i odlucio ovakve dogadjaje da promovise da ubedi svet kako je to grad hrvatske muke iako je ustvari bilo obrnuto. Time sto druge zrtve pljuju i omalovazavaju a svoje velicaju nece ni opstati kao narod i nacija jer je sve u njihovoj istoriji krivotvorina. Oni su toliko potonuli u svojoj mrznji prema svemu sto ne nosi predznak hrvatsko da ce ih njihova mrznja istrebiti. Jedino su Zagorje i Medjimurje hrvatski sa autohtonim hrvatima.

  • ffm

    18. novembar 2018 | 12:58

    Ovo vise lici na karneval

  • Inteligencija

    18. novembar 2018 | 12:41

    Hahaha, a sto oni mogu drugo sem da okrenu zadnjicu, pa to je njihova glava.....hahahaha............... uzece oni opet za koju godinu kamu , a vi dragi Srbi zaboravite sve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA