Gradonačelnik Ljubljane otkriva kome smeta njegovo srpsko poreklo i za koju reprezentaciju navija

Janković je u nedelju osvojio četvrti mandat na mestu gradonačelnika Ljubljane

  • 15

Zoran Janković osvojio je u nedelju četvrti mandat na mestu gradonačelnika Ljubljane pošto je na lokalnim izborima u Sloveniji osvojio više od 58 odsto glasova. Ovaj političar, koji je rođen u blizini Smedereva, priznao je da nekima u Sloveniji smeta njegovo srpsko poreklo, ali i da voli da dolazi u rodni kraj jer ga podseća na detinjstvo.

Zoran je rođen u blizini Smedereva. Otac mu je Srbin, a majka Slovenka. Sa porodicom se preselio u Ljubljanu, gde je završio gimnaziju i ekonomski fakultet.

On je u intervjuu za hrvatski Večernji list otkrio šta oseća prema rodnom kraju.

- Ne idem u Smederevo, već u svoje selo koje je udaljeno 24 kilometra od Smedereva. Nažalost, nisam išao već tri godine. Imamo tamo još kuću, staru 110 godina i voćnjake, a o svemu se brine sused. Veseli me kad idem tamo jer se vratim u detinjstvo. Igrao sam fudbal i čak bio velika nada. Tamo su moji prijatelji još od malih nogu - rekao je Janković.

Janković je istakao da "nekima smeta njegovo srpsko poreklo, ali da se time ne opterećuje".

Janković je ponosan na srpsko poreklo Foto: Profimedia

- Ako nemaju ništa drugo reći protiv mene, onda imaju to, da sam Srbin po ocu, a Slovenac po mami, tako da sam čistokrvni mešanac. Prvo smo se delili po državama, a sada neko pokušava i po gradovima, sutra ćemo se deliti po selima, ulicama... Stalno neke podele koje nikome ne koriste. Moramo da živimo zajedno i radimo za boljitak naših građana, tu, gde živimo, i bez ikakvih podela. Već 12 godina pokrovitelj sam gej parada. Kao matičar venčao sam i prvi istopolni brak. To mi ne smeta i to je moja filozofija - različiti živimo zajedno u međusobnom poštovanju - rekao je on.

Gradonačelnik Ljubljane priznao je i da je u košarkaškom finalu prošle godine između Slovenije i Srbije, navijao za Sloveniju.

- Da je umesto Slovenije bila druga reprezentacija, izuzevši republike bivše države, naravno da bih navijao za Srbiju isto kao što navijam i za Hrvatsku. Navijao sam za Hrvatsku protiv Francuske  i sada sam navijao za Dinamo. Meni je drago što je Dinamo uspeo i nakon 50 godina prezimiće u Evropi - zaključio je on.

(Telegraf.rs/Večernji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krajišnik Knin

    19. novembar 2018 | 23:27

    Sačuvaj nas Bože kuge i Srba koji navijaju za Hrvatsku!

  • Toni Slovak

    19. novembar 2018 | 23:41

    Sram ga bilo što navija za Hrvatsku! Hrvatski fudbaleri slave sa Thompsonom, pevaju ustaške pesme a neki Srbi kao što je taj Janković navijaju za njih.

  • Љиљана

    19. novembar 2018 | 23:43

    Шта коме смета његово порекло? Ради за добробит своје државе и свога града, и то је најважније, а шовинисти нек ставе воду у уста.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA