• 15

Mrze sve što je srpsko: Srbima povratnicima kod Zadra sekirama posečeno više od 150 maslina

Sreća je da su neposredno pre napada obrali masline

  • 15

Srpskoj povratničkoj porodici Babić u mestu Biljane Donje kod Zadra nepoznate osobe posekle su sekirama između 150 i 200 stabala maslina u noći između subote i nedelje, rekao je direktor "Veritasa" Savo Štrbac.

On je naveo da je maslinjak posečen na imanju porodice Milice Babić, koja živi u tom mestu, i napomenuo da je sreća da su neposredno pre napada obrali masline.

- U subotu su Milica i njen dever Slavko Babić, povratnici u to selo, orezali stabla, a u nedelju došli da odnesu ostatke rezidbe i zatekli posečen maslinjak - rekao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, napadači su posekli i izvestan broj bresaka, a provalili su i u neke od obnovljenih kuća i ukrali poljoprivredne mašine.

Oni su pre napada obrali masline Foto: Pixabay

Štrbac je ocenio da bi najverovatniji počinitelji mogli biti meštani susednog, hrvatskog sela Škabrnja, imajući u vidu način, na koji je to učinjeno - sekirama, za šta je, kako su ukazali vlasnici maslinjaka, potrebno više ljudi.

On je ocenio da je okidač za napad mogla biti obeležavanje godišnjice Vukovara, ali i godišnjice stradanja civila u Škabrnji, 17. novembra 1991. godine.

- Kad to neko uradi sekirama, to mora biti planski, mora biti besan i da mrzi vlasnike - rekao je Štrbac.

On je istakao da pričinjena šteta, iako velika, nije samo materijalna, nego je sadržana i u tome što je uznemirila Srbe, kojih se, kako je rekao, ionako malo vratilo i i kojima periodično ruše obnovljene kuće.

Prema njegovim rečima, povratnici u tom srpskom selu izloženi su i zagađenju, jer je pre osam godina uz to selo izručeno više od 250.000 tona opasne crne šljake - silikomanganske troske, koja je u zadarsko zaleđe prevezena čak od Šibenika.

VIDEO: Masline imaju i ovakvu upotrebu

(Telegraf.rs/Srna)

Komentari

  • Miki

    Ne lomite ništa moje .

  • DARKO 100%

    Nije lako Srbima koji tamo zive,oni su gradjani drugog reda,kad se neko nov tamo pojavi prvo sto se pitjau jeli Srbin,ako je Srbin pocinje sikaniranje ako nije drugaciji je odnos!Aveti proslosti postreknutim i velicanjem njihovih manifestacija povodom oluje i Vukovara oni odrzavaju svoju omladinu u kondiciji mrznje prema Srbima sve to nekako slici dosta iz vremena drugog svetskog rata ,zapravo on nikad i nije prestao,i ta mrznja prema Srbima sto je i americki predsednik Ruzvelt javno izjavio da nikad nije video toliku mrznju jednog naroda prema drugom narodu,400 km istorijske gradje .......................

  • Realno

    Kako neko može da živi sam sa sobom, da toliko mrzi i toliko bude zloban?

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima