Srbin optužen za ratne zločine izvršio samoubistvo: Pronađen mrtav u automobilu

On je tokom rata bio komandant jedinice u sastavu vojske bosanskih Srba

  • 2

Bivši pripadnik vojske bosanskih Srba Mićo Praštalo koji je optužen za ratne zločine na području području Bosanske krajine izvršio je samoubistvo.

On je pronađen mrtav u svom automobilu, potvrdili su za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) iz Ministartva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona.

Portparolka policije Snežana Galić potvrdila je da je policija nakon prijave u sredu našla Praštala (74) mrtvog, u automobilu na lokalnom putu kod mesta Lušci Palanka.

- Tragovi ukazuju na to da se radi o samoubistvu počinjenom iz vatrenog oružja - rekla je Galić.

Praštalo je počinio samoubistvo upravo dok mu sud BiH sudi po optužnici za ratne zločine počinjene na području Bosanske krajine 1992. godine.

On je tada bio komandant jedinice u sastavu vojske bosanskih Srba koja je bila uključena u operacije masovnih etničkih progona nesrpskog stanovništva s područja opština Sanski Most i Ključ.

Optužnica je obuhvatila i zločin u selu Briševo, kada su u julu 1992. godine to selo opkolile srpske snage, stanovnike prisilile na predaju, a potom su ubili 67 meštana hrvatske nacionalnosti, uključujući žene i decu, porušili i zapalili sve kuće i crkvu.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Briševu je živelo 370 Hrvata. Popis 2013. godine zabeležio je da u Briševu živi četvero Hrvata.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA