≫ 

Nova potvrda bratstva Hrvata i Albanaca: Zadarski Arbanasi se pohvalili svojim poreklom

Albanski predsednik je posetio albansku nacionalnu manjinu koja živi u Hrvatskoj

  • 12

Nedavno je u radnu posetu Hrvatskoj  došao albanski predsednik Ilir Meta, koji je sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović obišao zadarske Arbanase - poreklom iz Albanije.

Tada je istaknuto da obe države žele da jačaju saradnju, a Albanci su životom u Hrvatskoj kažu uglavnom zadovoljni. U Zadar se iz Albanije Palok Prekpalaj doselio pre 30 godina, i to kako kaže ne bez razloga.

- Hrvatska je napredna država, a mi smo stara generacija znatlija, koja se doselila pre mnogo godina - kaže.

Mnogo ranije, još pre 300 godina, sa područja uz Skadarsko jezero, doselili su se zadarski Arbanasi, koji i danas, u srcu Zadra, neguju svoj jezik. Maksimiljana Barančić, predsednica KUU Vicko Zmajević napominje: "Govor je uspeo da se sačuva i mi smo na to zaista ponosni. U Arbanasima oko 300 ljudi govori arbanaški jezik, 500 ih zna pokoju reč, a 1.000 ih razume jezik, ali ne zna da ga govori".

Ivica Matešić, stanovnik Arbanasa ističe kako su Arbanasi Hrvati i da ne mogu da budu ništa drugo.

- Arbanasi su Hrvati i ne mogu biti ništa drugo, je li, ali u našim venama teče krv Šiptara - kazao je Matešić.

Poseta albanskog predsednika Hrvatskoj Printskrin: Dnevnik.hr

Albanski predsednik je u zadarskoj Gradskoj upravi zajedno sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović otkrio spomen-ploču povodom 550. godišnjice smrti albanskog junaka Skenderbega.

Ali, Albancima je draga i novija istorija. Albanski predsednik rekao je kako je ponosan na hrvatski uspeh na Svetskom fudbalskom prvenstvu i da je ovaj uspeh bio i njihov uspeh.

Položajem nacionalne manjine u Hrvatskoj Albanci su većinom zadovoljni, ali obe zemlje žele jaču ekonomsku saradnju. Kolinda napominje: "Učinićemo sve što je u našoj moći kako bismo podžali Albaniju na putu za članstvo u EU, kako političkom podrškom, tako i znanjem i iskustvima u pregovorima - naglasila je ona.

Video pogledajte OVDE.

VIDEO: Provokacija usred srpskog svetog grada

(Telegraf.rs/Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA