U Sarajevu uhapšen pripadnik Islamske države: Osumnjičen da je pripremao teroristički napad

Lice se sumnjiči da je počinilo krivična dela organizovanje terorističke grupe i pripremanje krivičnog dela

  • 3

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) uhapsili su na Međunarodnom graničnom prelazu Aerodrom Sarajevo jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je pripremalo terorističke akte.

Radi se o Munibu Ahmetspahiću, osumnjičenom za terorizam, saznaje Balkanska istraživačka Mreža u BiH, iz izvora bliskih istrazi.

Ahmetspahić, je dugo godina boravio u selu Maoča, poznatom kao mestu boravka pripadnika Selefijske zajednice, a inače je iz Zenice.

Uhapšeni se sumnjiči za organiziranje terorističke grupe radi pripremanja krivičnog dela vezanog za terorizam.

Početkom 2014. evidentirano je Ahmetspahićevo prisustvo u gradu Haritanu. Borio se u jedinici Bejtul kojom je komandovao Safet Brkić. Bivši pripadnci ISIL-a koji su po povratku u BiH uhapšeni, u izjavama za SIPA-u govorili su kako je Munib teško ranjen, te da je izgubio nogu.

Uhapšeni se sumnjiči da je u periodu od 1. jula 2013. godine boravilo na ratom zahvaćenim područjima Sirije i Iraka kao pripadnik terorističkih organizacija Al-Nusra Front i Islamska država.

Posle saslušanja u Sipi, on će, uz izveštaj o počinjenom krivičnom delu, biti predat u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA