"Hrvatica iz Australije" raskrinkala ustašu, pa mu ukinuli vizu: Nisam Udba, ni srpski diplomata, a evo zašto sam vas prijavila

Ova žena je istakla da želi da ostane anonimna jer ne želi da se zbog ovog čoveka izlaže neprijatnostima

  • 11

Građanka koja se predstavlja kao "Hrvatica iz Australije" objavila je pismo u kojem objašnjava zašto je hrvatskog novinara Velimira Bujanca prijavila australijskim vlastima, nakon čega mu je ta zemlja ukinula vizu. Uz navođenje "bogate" biografije Bujanca koja kreće od poziranja u nacističkoj uniformi u mlađim danima do pravosnažne presude gde je dokazano da je kokainom plaćao prostitutke, u posebnom pismu naslovljenom na ovog voditelja mrzilačke emisije, naglašava se kako Bujanca ne gone nikakve tajne sile već ga je prijavila jedna sasvim obična građanka rođena u Hrvatskoj. 

U nastavku pročitajte pismo Bujancu u celosti.

"Nakon napisa raznih portala i komentara vaših pratilaca na društvenim mrežama, obraćam vam se ovim putem da vam kažem da sam vas ja prijavila australijskim vlastima.

Nisam ni Kro-Udbaška ni srpska diplomatija kako ste objavili (zapravo i ne znam šta je to), nisam ni pripadnik đavoljih sila, sila mraka i slično kako veruju vaši sledbenici. Hrvatica sam u Australiji. Rođena u Hrvatskoj. Najobičnija građanka. Obični mali čovek koji voli Hrvatsku i kojoj je zbog osoba poput vas ponekad neprijatno reći da je iz Hrvatske.

Na žalost ne mogu da se potpišem punim imenom i prezimenom jer se ne osećam najprijatnije kad čitam komentare koje dobijate ime podrške. Zaista sebe, svoju poridicu i prijatelje i ovde i u Hrvatskoj ne želim izlagati neprijatnostima. I to "neprijatnostima kažem blago i sa verom da poziv na linč i zveckanje oružjem na vašoj Fejsbuk stranici i ostalim stranicama podrške, nije ništa više nego odraz dokolice nekolicine Hrvata kojima bi dobro došao kurs hrvatskog jezika. Ali ipak ću biti oprezna i ostati anonimna.

Bujanec se kao mladić slikao sa kukastim krstom na ruci, dok se iza njega nalaze ustaški simboli Foto: Arhivska fotografija

A zašto sam vas prijavila?

Možda zato što se bojim da belci niskog rasta koji ulaze u tuđe zemlje siluju, pljačkaju, prenose sidu i tuberkulozu? No, ne bi li to onda bila diskriminacija na temelju boje kože i fizičkih predispozicija? To baš ne bi bilo kul i zapravo nije u skladu sa mojim uverenjima.

Možda se bojim da ulaskom u moju drugu domovinu zapravo želite da širite svoja verska i politička uverenja koja nisu u skladu sa mojima? To isto baš ne bi bilo kul jer...sloboda govora....

Možda sam vas prijavila zbog vaše kriminalne prošlosti ili zato što mi kao i svakom civilizovanom čoveku smeta svastika na fotografijama na koje ste ponosni? Verujem da ni australijska vlada ne odobrava poziranje sa svastikom. U procesu odobravanja vize procenjuju i karakter osobe koja želi ući u zemlju.

Mislite li da australijska vlada blagonaklono gleda na pravosnažno osuđene u slučajevima povezanim sa konzumiranjem i stavljanjem droge u upotrebu? Iako to samo po sebi možda i nije bio razlog odbijanja, možda ste pri apliciranju za vizu zaboravili spomenuti taj detalj pa su vas naknadnom proverom uhvatili u laži - laganje na aplikaciji za vizu prema australijskim zakonima jeste razlog za odbijanje vize, ali to već znate jer vam je to lepo pisalo prilikom apliciranja.

Njegova fotografija sa hrvatskom predsednicom Kolindom Foto: Facebook

Jeste li vi to možda hteli prevariti svoju napaćenu domovinu za porez?

Možda sam samo skrenula pažnju australijskim vlastima na to da dolazite kao turista, a za vaš nastup bih trebala da platim 20 australijskih dolara. Znate li da se na to plaća porez, a sa turističkom vizom i nemate pravo na rad u Australiji. Na e-Visitor vizi, koju ste prikladno samo delimično objavili na svojoj Fejsbuk stranici, vam to jasno piše. Znate li da Australija i Hrvatska nažalost nemaju sporazum o dvostrukom oporezivanju pa bi stoga trebali za isto platiti porez i u Hrvatskoj. Jeste li vi to možda hteli prevariti svoju napaćenu domovinu za porez?

Kako god bilo, viza vam je ukinuta. Možda biste o tome trebali da govorite u svojoj emisiji. Sad kad iz vlastitog iskustva znate kakav je osećaj kad želite ući u drugu zemlju da potražite/dobijete/date nešto što je vama jako važno, a ne puste vas na granici.

Takođe vas molim nemojte baš govoriti da ćete biti glas australijskih Hrvata u domovini, možda da se ogradite i kažete glas samo nekih Hrvata ili glas dela Hrvata ili već nešto prikladnije jer evo sad znate da bar jedan glas ne možete zastupati.

Malo je egocentrično prozivati se glasom svih australijskih Hrvata kad u Australiji niste nikada ni bili, a verojatno ni nećete. I to je šteta jer Australija je prekrasna zemlja i mogli biste puno naučiti od nje o suživotu, pristojnom dijalogu i multikulturalnosti.

Australija je odbila da izda vizu hrvatskom voditelju Printskrin: Youtube/Osjecka TV

Svojim sugrađanima, Hrvatima, koji su razočarani zbog vašeg nedolaska preporučujem da pročitaju poruku pučke pravobraniteljice i počnu da kritično razmišljaju.

I da zaključim, gospodine Bujanec, nemojte se zavaravati da ste tako značajni da vas gone ko zna kakve sile i organizacije. I obični mali čovek ponekad može pokrenuti promenu i poslati poruku. Ne mislim čak niti da su australijske vlasti postupile isključivo po mojoj prijavi ali možda sam pokrenula bujicu.

Pozdrav iz prelepe Australije,

Hrvatica sa australskom adresom".

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    27. novembar 2018 | 17:27

    Hrvatice ! ! ! Ims ponosa i zdravog razuma. Bog vas cuvao i vasu obitelj. Poz

  • Miloje

    27. novembar 2018 | 18:16

    Čovek je težak retard!

  • Čika Jova

    27. novembar 2018 | 18:27

    Dezorijentisan u vremenu, rođen kasno, prolupao rano. Da je više ovakvih ljudi (žena) koji reaguju na fin i kulturan način.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA