Mogu li gej parovi kvalitetno da odgajaju decu ili je bolje da budu u domu? Ovo goruće pitanje je podelilo Hrvatsku, a komentari su šokantni

Koja je bolja opcija za dete: ostanak u domu ili odrastanje u istopolnoj porodici i suočavanje s potencijalnom okrutnošću okoline

  • 7

U Hrvatskoj je poslednjih dana aktuelan novi zakon o usvajanju, na koji javnost ima podeljeno mišljenje. Posebnu pažnju privuklo je pitanje da li usvajanje treba da bude dopušteno i homoseksualnim parovima.

Dok jedan deo javnosti smatra kako će se ugroziti interes deteta ako se istopolnim partnerima dozvoli usvajanje, dok sa druge strane postoje i oni koji tvrde kako ne treba praviti nepravedne ustupke stigmatizirajućem okruženju koje će dugoročno ipak štetno uticati na razvoj deteta.

Hrvatski portal Index.hr zbog toga je na svom sajtu pitao čitaoce koja je bolja opcija za dete: ostanak u domu i pošteđivanje potencijalne okrutnosti okoline ili odrastanje u istopolnoj porodici i suočavanje s potencijalnom okrutnošću okoline.

Prema trenutnim rezultatima, 71 posto čitalaca smatra da je za dete bolje da odrasta u homoseksualnoj porodici, nasuprot 29 posto onih koji smatraju da je bolje da ostane u domu.

Naučna saradnica i psiholog Maja Tadić Vujčić jedna je od potpisnica saopštenja u kojem je učestvovalo više od 200 hrvatskih naučnika i stručnjaka. U tom pismu navode kako istopolni parovi mogu jednako dobro i kvalitetno da odgajaju dete kao i heteroseksualni parovi.

Sa protesta protiv legalizacije istopolnih brakova Foto: Tanjug/AP

- Za dečju dobrobit su najvažniji kvalitetni, prisni i sigurni porodični odnosi. Bez obzira kakvu formaciju ta porodica imala. Sama činjenica da je neko u braku ili nije, bez obzira na polnu orijentaciju, ne pokazuje kakva je neko u suštini osoba ni kakvi će oni biti staratelji. Ono što nam je bitno je da oni pružaju pre svega sigurnu, toplu i podržavajuću porodičnu atmosferu i odnos prema deci - smatra ona.

Prema njenim rečima, najveći problem kod protivnika usvajanje od strane istopolnih parova su snažne predrasude.

- Svi ih imamo, svako ima svoju temu koja mu je škakljiva i na koju jače reaguje zbog niza različitih razloga. Problem nastaje kad smo u njima rigidni, kad zbog svojih predrasuda ne želimo nimalo da čujemo neke druge strane - kaže Tadić Vujčić.

Ona kaže da se u Hrvatskoj može promeniti stav o ovoj temi, ali je sigurna da to neće biti preko noći.

- Smatram, utemeljeno na spoznajama iz socijalne psihologije i sociologije, da je pre svega potrebna promena na nivou države, sistema i zakona - kaže Tadić Vujčić.

S njom se slaže i zagrebačka socijalna radnica Iva Žic.

Da li je deci bolje u istopolnoj porodici ili u domu? Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

- Institucija nikad ne može da zameni porodično okruženje. Dete u domu ne može da dobije ono što dobije u porodičnoj zajednici. Osim toga, deca u instituciji su često u krugu druge dece koja možda imaju određene teškoće. Takođe, u instituciji dete ne može da nauči neke veštine koje može u porodici, niti može da dobije jednak nivo posvećenosti - kaže ona.

Daniel Martinović, koordinator udruženja Dugina porodica, koje okuplja LGBTIQ parove i pojedince koji imaju decu, žele da imaju decu ili se samo žele informisati o izazovima planiranja porodice, rekao je kako u Hrvatskoj ima puno porodica u kojima su dva roditelja istog pola.

- Većina ima decu iz pređašnjih heteroseksualnih brakova, a istražitelji su zaključili da je deci bio stresniji razvod nego to što sad mama ima curu. Naravno, postoje situacije u kojima ćete naleteti na čudne poglede, ali to je vrlo malen broj - ističe on.

Prema njegovim rečima "nije rešenje da se borite protiv neke diskriminacije tako što ćete tu decu staviti u logor".

- Najblesavije u celoj toj raspravi je što možete da se prijavite kao singl osoba za usvajanje i niko neće da vas pita da li ste gej ili lezbijka. Ali ako ste sklopili životno partnerstvo, ne možete se prijaviti za usvajanje. Uz to, usvajanje je delatnost za koju dobijate novac. Po zakonu, ne smete nikoga da diskriminišete jer je gej - ispričao je Daniel Martinović u razgovoru za Index.

I komentari na ovaj tekst su takođe različiti.

Pitanje koje je podelilo Hrvatsku Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Tako neki ističu kako je "svaka porodica koja može da pruži deci normalno odrastanje bolja od doma".

- U domu ne pripadaš nikome - glasi jedan komentar.

Bilo je i onih koji ističu da "samo prava majka i pravi otac znaju".

- Samo majka može skinuti suze s bebinog lica i samo otac može pružiti zaštitu i sigurnost. Tako odrastanju stabilni, čvrsti i moralni ljudi - tvrdi jedan čitalac.

Drugi pak tvrde da je "bolje da je dete u domu".

- Bolje je da se dete što pre suoči sa stvarnošću, da nema oca i majke i da se mora snalaziti sam u životu. To da dete nema oca i majku je više nego dovoljan stres za jedno dete, da bi se sad eksperimentiralo sa decom - glasi drugi komentar.

Šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luks

    28. novembar 2018 | 15:37

    Mislim da je manje zlo u domu jer ove druge ne mogu da smislim najblaze receno

  • Tina

    28. novembar 2018 | 15:51

    Bilo ko da usvaja treba imati redovnu kontrolu nad takvim porodicama. Ustvari radi se o hraniteljstvu uglavnom. Socijalna sluzba treba da prati razvoj deteta, jer se nikad ne zna koji su motivi onih koji uzmu decu. I bioloski roditelji mogu biti opasno okruzenje, na zalost.

  • Nikako

    28. novembar 2018 | 17:47

    Ko poznaje deciju psihologiju da to nije dobro za dete,al sa druge strane los je I dom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA