Jugo, naša tugo, odavno si sahranjena: Danas na 100. rođendan bila bi prava evropska velesila, s prosečnom platom od 1.300 evra (VIDEO)

Jugoslavija bi briljirala u sportu, vojnim snagama

  • 69

Austrijski magazin Kosmo objavio je, povodom nekadašnjeg Dana republike u Jugoslaviji, analizu kako bi zemlja sa šest republika izgledala da se njeni narodi i narodnosti ponovno ujedine.

A još jedan datum, i to današnji, veže nas za bivu nam državu. Tada je, doduše ne kao republika, već kraljevina SHS stvorena nova država koja je potom ponela ime Jugoslavija.

Znači, naša bivša država danas bi proslavila stoti rođendan.

A kakva bi bila, pogledajte u ovoj neverovatno detaljnoj analizi.

SRBI DOMINANTAN NAROD, CRNOGORCI 1 ODSTO

Magazin u uvodu članka čiji je nadnaslov "Dobra stara Juga", kaže kako se mnogi pitaju kako bi nekadašnja Jugoslavija, da ponovno postoji, izgledala u današnjim političkim prilikama. Sa 21 milion stanovnika (za slučaj da bi Kosovo takođe bilo deo neke Nove Jugoslavije), zemlja bi bila jedna od deset najvećih u Evropi, tačnije osma najveća po broju stanovnika.

Ipak, to bi i dalje bilo dva miliona stanovnika manje nego što je SFRJ imala 1991. kad se raspala. Najviše bi, 35 posto, bilo Srba, zatim 20 posto Hrvata, 11 posto Albanaca, 9 posto Bošnjaka, osam posto Slovenaca, šest posto Makedonaca, jedan posto Crnogoraca i deset posto svih ostalih nacionalnosti.

Foto: Marko Jovanović

Prosečna godišnja plata bila bi 16.291 evra. To bi posebno godilo, piše Magazin, stanovnicima Kosova, BiH, Srbima, Makedoncima i Crnogorcima.

Na primer, prosečna mesečna plata u Makedoniji danas je 400 evra, a analiza Kozma pokazuje da bi iznosila više od 1.300 evra.

BDP nanovo spojene zemlje bio bi vrlo velik, procenjen na oko 191,4 milijarde američkih dolara, što bi Jugoslaviju svrstalo na 53. mesto najsnažnijih ekonomija na svetu.

RASPAD ODGOVARAO VELIKIM SILAMA

Kosmo citira američkog politikologa Fila Batlera koji je uveren kako bi Jugoslavija kao država imala veću ulogu za pregovaračkim stolom u EU i svetu nego danas. Bila bi jedna od središnjih država Europe zbog koje bi ovoliki uticaj EU bio nemoguć, pa Batler smatra kako su sile Zapada namerno promovisale ideju raspada kako bi ojačale vlastite interese.

Foto: Profimedia/Alamy

Da se sportisti ponovno takmiče pod jugoslovenskom zastavom, zemlja bi, tvrdi časopis, bila među top 5 najvećih sportskih velesila na svetu. Dominirala bi fudbalom, košarkom, vaterpolom i rukometom.

ZA HRVATE NEMOGUĆA MISIJA

Hrvatski list "Slobodna dalmacija" ističe da se ideja o zajedništvu danas najviše osporava u Hrvatskoj, ali napominje da su mnogi istoričari u toj zemlji saglasni da je u tom trentuku to bila najbolja opcija za Hrvate.

Kako navode, da nije došlo do ujedinjenja sa Srbijom, velike sile Antante - Velika Britanija, Francuska i Rusija upravo bi hrvatskim teritorijama "isplatile" Italiju i Srbiju kao zemlje pobednice Prvog svetskog rata.

Stjepan Radić Foto: Wikipedia/Bundesarchiv, Bild 183-2010-0420-502

Ukazuju i na probleme koji su postojali od samog početka, ističući da je Stjepan Radić, vođa Hrvatske seljačke bune, težio da nova država ima federalno republikansko uređenje, ali da je srpska vlast, kako tvrde, zahtevala unitarno monarhističko uredenje.

Prema navodima "Slobodne dalmacije", Hrvatska je ujedinjenjem izgubila viševekovne institucije na kojima je temeljila svoju državnost, poput Sabora, županija i vlastite odbrane, što je 1921. godine potvrđeno Vidovdanskim ustavom.

Foto: Guliver/Laurence Griffiths/Getty Images

Davor Marijan iz Hrvatskog instituta za istoriju tvrdi da se dogodilo da najjača strana unutar novoosnovane države, a to je Srbija, pokušava da odredi prilike prema vlastitom nahođenju, što se ogleda u negiranju narodnosti učesnika stvaranja te države.

- Slom ideje o jugoslovenstvu bio je jasan nakon ubistva Stjepana Radića, čime su potvrđene njegove reči o "srljanju poput gusaka u magli" u novonastalu državu - rekao je Marijan.

Istoričar Mario Jareb smatra da je "hrvatski narod nakon ulaska u zajedničku državu bio neravnopravan, te da je morao da se bori za svoj goli opstanak i očuvanje identiteta".

(Telegraf.rs/100posto.hr/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NikadVise

    1. decembar 2018 | 22:23

    Ne postoji ozbiljan i zdrav ekonomista koji bi takvu glupost odvalio. SFRJ od početka do kraja žive na aparatima, proizvodila loše i po licenci, slabo izvvozila...a sve u to u vreme kada je državama bilo daleko lakše da budu slobodne. SFRJ je bila veštačka tvorevina koja je je , poput BiH danas, bila održavana uticajem spoljnih sila. Zato se tako lako i brzo raspala čim spoljnim silama više nije bila potrebna.... a zavisnost od spoljnjeg faktora nije karakteristika ozbiljnih i jakih država. Kamo sreće po Srbe da nikad nije ni postojala.

  • Muhamed - Zenica

    1. decembar 2018 | 22:30

    Imali smo i fabrike koje su proizvodile kvalitetnu tehniku - vjerovatno bi dominirali danas evropskim i svjetskim trzistem umjesto Kine. Moja mama je imala dvije peci, ves-masinu i frizider proizvedeni u Jugi, koje su radili skoro 30 godina. Nije bilo kao danas - koristite ves-masinu 5 godina i morate je baciti. A mladi bi radili, ne bi danas svi u regionu imali ovoliko kriminala, droge, samoubistava i ubistava.

  • M. K. YU!

    1. decembar 2018 | 21:33

    Istina. Danas bi Juga bila centar Evrope.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA