Profesionalni psi tragači na Velebitu pronašli ostatke ljudskog tela od pre 3.000 godina

Na lokalitetu Drvišica od pet iskopanih grobova u četiri su pronađeni ostaci ljudskog tela koji datiraju od osmog do prvog veka pre Hrista

  • 3

Posebno obučeni  psi tragači namirisali su na Velebitu ostatke ljudskog tela zakopane pre tri hiljade godina, što je tim hrvatskih stručnjaka otkrio i razvio kao novu arheološku metodu.

Voditeljka arheoloških istraživanja Vedrana Glavaš sa Univerziteta u Zadru i bivša glavna instruktorka pasa tragača HGSS-a Andrea Pintar istražile su na padinama Velebita u blizini Karlobaga preistorijske grobove i rezultate objavili u međunarodnom časopisu Journal of Archaeological Method and Theory.

To je prvi put da je neko naučno obradio rad pasa kao biodetektora u arheologiji, razradio metodologiju i postavio referentne kriterijume, kaže se u saopštenju književnice Rujane Jeger.

Osim ljudi, u istraživanju su učestvovali psi školovani za detekciju posmrtnih ostataka i psi tragači: belgijski ovčari Panda, Satve i Mali, te nemačka ovčarka Arven.

Na lokalitetu Drvišica od pet iskopanih grobova u četiri su pronađene iskopine koje su radio-karbonskom analizom i arheološkom metodama materijalnih kultura utvrđene da datiraju od osmog do prvog veka pre Hrista.

Drvišica je gradina na srednjem Velebitu, kompleksno nalazište koje zahvata više od 30 hektara primorske padine. U kulturnom smislu obuhvata razdoblja od osmog veka pre Krista do ranog modernog perioda. Uključuje praistorijsku gradinu s nekropolom, rimsko naselje, vizantijsko utvrđenje i srednjovekovnu crkvu sv. Vida.

Iskopine su pronađene tokom slepe i dvostruko slepe potrage, što se odnosi na istraživanje u kojem psi i rukovatelji ne znaju gde je grob, a vođa arheološkog tima verovatno pretpostavlja gde bi mogao biti.

"Dvostruko slepa" potraga znači da grob nije vidljiv i da niko na tom mestu ne zna da li je ciljani miris prisutan ili nije. Psi su uvek izvođeni slučajnim redosledom kako bi se sprečili učinci reda, kaže se u časopisu.

Istraživanje je pokazalo da su posebno obučeni psi tragači sposobni da otkriju vrlo male količine specifičnog mirisa ljudske razgradnje, kao i da ukazažu na znatno starije grobove nego što je prethodno pretpostavljeno.

Utvrdili smo da je tlo sačuvalo miris ljudskog raspadanja od osmog do prvog veka pre Hrista, kaže se u tekstu i naglašava važnost potražnih pasa za pretraživanje arheoloških nalazišta.

Metodom koju je razvila Andrea Pintar psi su do sada pokazali 12 lokacija s ljudskim ostacima, od kojih su arheolozi otkopavanjima potvrdili šest na lokalitetu Drvišica. Istraživanje ostalih grobova koje su psi pokazali nastavit će se zahvaljujući podršci Opštine Karlobag i Ministarstva kulture.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    4. decembar 2018 | 13:27

    Fantasticno koliko vredni I pametni ljudi mogu da urade. Treba vise ovakvih clanaka da ne mislimo da je sve politika, otimanje, pljacka, sovinizam, zavera, ....

  • Zilot

    4. decembar 2018 | 13:19

    Sad će nas SRBE da optuže da smo pre 3000 godina ubili te ljude. Ništa me nebi čudilo jer smo mi narod najstariji

  • zoran

    6. decembar 2018 | 13:30

    Bilo bi dobro da, sada kada su ovladali tehnikom pronalazenja kostiju nekada davno sahranjenih, da mi nadju dedu kojeg su mi ubile ustase u drugom svetskom ratu kao civia.Ne da neznam gde je sahranjen ,nego ga se ni moj otac nije secao,posto je imao nepune dve godine kada je ostao bez oca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA