Vandali koji su masakrirali maslinjak srpskoj porodici kod Zadra, još nisu pronađeni: Ovo nas je uništilo, ali ostaćemo na svojim ognjištima (FOTO)

Od stabala maslina starih 11 godina, koje su i ove godine dale bogat rod, nije ostalo gotovo ništa

  • 11

Srpskoj povratničkoj porodici Babić u mestu Biljane Donje kod Zadra nepoznate osobe posekle su sekirama 112 stabala maslina u noći između između 17. i 18. novembra ove godine, o čemu je prvi pisao Telegraf.rs.  Policija još uvek traga za počiniocima ovog gnusnog krivičnog dela, a do sada udovici Milici Babić niko nije nadoknadio štetu.

Ona je ispričala priča za portal "Srbi.hr" da je njen dever Slavko tog dana krenuo na njivu sa namerom da obiđe zemlju. Kada je došao imao je, šta da vidi.

- Mi smo u četvrtak rezali masline, nakon branja, a dva dana kasnije trebalo je da idemo da sakupljamo granje. Кada je, u nedelju, moj dever Slavko krenuo da obiđe zimske useve na susednoj njivi, video je da su masline posečene. Odmah je otišao u policiju u Benkovac i prijavio slučaj.

Policija nas je pitala da li na nekoga sumnjamo, jesmo li nešto videli. Rekla sam im onako kako jeste. To se sve dogodilo noću, mi nikoga videli nismo, ni sa kim nismo bili u zavadi, nikada nikome zlo naneli, eto, šta drugo mogu reći. Ne znam, ne bih volela ništa da kažem, ni u koga krivo prstom da uprem, ničija suza zbog mene da kane, ali ovo nas je uništilo. Sto pet stabala maslina, starih jedanaest godina, i šest stabala voćke neko je isekao u jednoj noći - kaže Milica.

Na svojoj zemlji su zatekli stravičan prizor Foto: čitalac Telegrafa

Na tim su stablima ove godine Milica i njen dever ubrali preko hiljadu i dvesta kilograma maslina i imali dve stotine litara maslinovog ulja.

- Prošle godine je bilo malo manje, a godinu pre isto kao i ove. Vratili smo se ovde 2006. godine i počeli raditi ono od čega smo živeli do rata. Sve što smo imali svojim smo rukama i radom stekli. Tada smo posadili trešnje, smokve, bademe, masline. U čađavoj smo prostoriji živeli, ali smo nabavili mehanizaciju za rad. Dana nismo radili nigde drugo nego na njivi, i zato je ovo za nas težak udarac. Ovo je moje ognjište, ja sam ovde pedeset i sedam godina. Ovde sam se udala, decu porodila, muž mi je ovde sahranjen i ja nigde odavde neću, a da se čovek uplaši nakon svega, uplaši, pa ne može ti biti svejedno - iskreno će Milica.

Od stabala maslina starih 11 godina, koje su i ove godine dale bogat rod, nije ostalo gotovo ništa. Zima je na pragu pa valja spasiti bar ono šta se spasiti da.

- Od zatečenog prizora noge su mi otkazale. Odmah sam otišao i prijavio policiji, pa neka oni vide šta i kako dalje, ko je to uradio i zbog čega. Svako stablo je isečeno sekirom, mačetom, ne znam ni ja sa čime. Sad ću motornom testerom da poravnam svaki ostatak stabla, premažem voskom za kalemljenje i neka stoji.

Biće potrebne godine da ovo obnove Foto: čitalac Telegrafa

One koje uspeju da prezime, na proleće će baciti nove mladice. Možda se dosta njih i obnovi, ali će na prvi rod trebati čekati bar još pet-šest godina. Svašta čovek pomisli, na sve baci sumnju, ali ne možeš ništa reći dok se istina ne sazna. Sada je sve na policiji, pa neka rade svoj posao - kratak je bio Slavko.

Iako je istraga još uvek u toku, i zvaničnih podataka o počiniocu ili počiniocima nema, meštani kažu kako im nije svejedno zbog ovoga što se dogodilo, ali ih to neće pokolebati u nameri da i dalje ostanu na svojim ognjištima.

Кo je posekao masline i sa kojim motivom, nema informacija ni u policijskoj stanici. Dok istraga ne donese rezultate, o motivima niko ne želi da nagađa.

Počinioci još uvek nisu pronađeni Foto: čitalac Telegrafa

Više fotografija pogledajte OVDE.

(Telegraf.rs/srbi.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran, Lovcenac

    4. decembar 2018 | 17:44

    Eeeeeeej Ustase prokleto Vam bilooo

  • Boban

    4. decembar 2018 | 16:18

    Neko se bas potrudio - koji pacenik i zlocinac moras biti da bi ovako nesto uradio - Hrvatska na delu - zlotvori otrovani

  • trtoje

    4. decembar 2018 | 17:55

    ovo je sramno,ako ste ljuti na nas srbe sat su vam je maslinjak skrivio,mi srbi skoro pa nikada i nepominjemo hrvate,osim ako procitamo ovakav,kukavicki potez.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA