Hrvatski matematičar među 100 najvećih digitalnih šampiona Evrope: Planira da računarski i robotski program proširi po celom kontinentu

U ovoj grupi našao se jedan Hrvat kao vodeći pojedinac i jedna firma koja vodi evropski rast u kategoriji novih tehnologija i poslovnih modela

  • 1

Jedan Hrvat našao se među 100 najvećih digitalnih šampiona Evrope, koji pomažu u promovisanju digitalne transformacije u Evropi kao lideri i influenseri. Pored njega, počasno mesto u ovoj grupi ima i jedna kompanija iz Hrvatske.

Matematičar koji se pretvorio u socijalnog preduzetnika, Nenad Bakić pokušava da promeni način na koji se računarstvo i tehnologija predaju u hrvatskim školama.

Bakić, koji je zaradio novac od osnivanja niza onlajn sajtova za zapošljavanje, donirao je 25.000 mikroračunara i robotičkih kompleta u više od 1.000 osnovnih škola.

Kasnije je proširio program, uz podršku hrvatskog ministarstva nauke i obrazovanja, na svaku školu u zemlji, dajući im oko 45.000 mikroračunara.

Bakićeva neprofitna organizacija IRIM (Institut za razvoj mladih i inovativnosti), koju je osnovao zajedno sa svojom suprugom, obezbedila je 500 besplatnih radionica za nastavnike.

IRIM takođe vodi regionalno takmičenje za robotike, Hrvatsku makersku ligu, za škole u Hrvatskoj, Srbiji, i Bosni i Hercegovini. Više od 1.400 škola i institucija iz regiona učestvovalo je na takmičenju za izgradnju i programiranje mBot od "Makeblock", edukativnog robota za početnike.

Pobednički timovi kao nagradu dobijaju karte za Svetsko edukativno takmičenje robota, koje se svakog novembra održava u Šangaju u Kini.

Bakić sada planira da računarski i robotski program proširi širom Evrope.

Među 100 najvećih digitalnih šampiona Evrope spada i jedna kompanija iz Hrvatske, koja vodi evropski rast u kategoriji novih tehnologija i poslovnih modela.

U pitanju je kompanija Rimac automobili, koja je osnovana 2009. godine.

Ona proizvodi električne super automobile koji mogu da dosegnu maksimalnu brzinu od 415 km/h i obezbeđuju pogonske sisteme i baterije za velike proizvođače automobila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peka

    5. decembar 2018 | 20:21

    A kod nas otvaraju fabrike i motaju kAblove za automobile, e jesmo mozgovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA