"Nema te zatvorske kazne koja će me sprečiti da kažem da je Tuđman zločinac": Oglasio se hrvatski ratni veteran koji je uhapšen zbog vređanja

Zašto su moji prijatelji poginuli za teritoriju koji je Franjo Tuđman već unapred predao Slobodanu Miloševiću

  • 9

Splitski ratni veteran Zoran Erceg prilikom otvaranja spomenika Franji Tuđman u Zagrebu u ponedeljak vikao je parole protiv prvog hrvatskog predsednika zbog čega je fizički napadnut, a zatim i uhapšen.

On je za N1 televiziju ispričao je što se događalo nakon što ga je policija privela jer je vikao protiv Tuđmana.

- Ja sam noćas bio ostavljen od strane policije i ne znam tačno koji je moj status sada. Policija me čuvala kada sam sa suda odveden u bolnicu "Rebro", onda su se bez ikakvog objašnjenja povukli. Ostaje mi da vidim kako će se ovo nastaviti.

Ja naprosto kao ratni veteran nisam mogao da dozvolim da se osobi koja je toliko zla nanela hrvatskom narodu podiže spomenik, da se na takav način glorifikuje lik i delo, političko nasleđe Tuđmana, a iza njega je puno nesreće, mrtvih, mnogo zločina koje je on direktno ili indirektno podsticao. Imamo premalo vremena da mogu da nabrojim sve zločine koji su se dogodili zbog njegovog političkog delovanja. Imao sam potrebu zbog svojih saboraca, poginulih vojnika, da dođem na taj događaj i da kažem da je Franjo Tuđman naprosto ratni zločinac. To treba reći, mladi to treba da znaju - kaže Erceg.

On dodaje da mu nije jasno zašto su ga uhapsili.

- Ja sam smatrao, da ne samo kao ratni veteran, nego pre svega kao građanin Hrvatske imam pravo da iskažem svoj stav prema bilo kojoj političkoj opciji, pa tako i prema nekadašnjem predsedniku RH. Ja ne znam koga sam uvredio, ispred mene je bio spomenik. Jesam li ja, kako me policija optužuje, remetio javni red i mir? Uopšte mi nisu jasni razlozi zašto sam uhapšen. Naravno da nisam hteo da izazovem nered. Ne mogu da dozvolim da se takav događaj odigra u našem gradu, a da se ne kaže što taj čovek znači - priča splitski ratni veteran.

Kaže da su ga policajci vukli na "izuzetno brutalan način".

- S obzirom da sam dobio nekoliko udaraca u glavu, potiljak, dobio sam povredu vrata i glave te završio u hitnoj pomoći u bolnici Rebro. Kad su me policajci odvodili s tog mesta, vukli su me na izuzetno brutalan način, meni je pao mrak na oči, izgubio sam svest. Još jednom sam pao na pod pre ulaska u vozilo hitne pomoći - kaže Erceg.

- Policija ima pravo da me zadrži 24 sata u toku čega mora da me dovede na sud, preda sudiji, ali to se nije dogodilo. Kad me policija dovela na sud ja nisam ni ušao u sudnicu, meni je pozlilo, dva dana nisam ništa jeo.

Zahvaljujem se ljudima u bolnici, stvarno su mi pomogli. Jako mi je bilo ružno da vidim da ni jedan trenutak nisam mogao da budem nasamo s doktorom, nego je policajac uvek bio prisutan te je te izuzetno drage ljude požurivao "dajte završite više da ga vodim" - priča on.

Hapšenje Zorana Ercega Printskrin: N1/Index

Iz bolnice su ga odveli na policiju pa na sud.

- Ja sam proveo na Rebru celo popodne, veče, celu noć i onda su me s Rebra odveli u policijsku stanicu. Tamo je bilo jedno kratko ispitivanje nakon čega su morali da me odvedu na sud na ne bi probili rok. Ali kako su me opet odveli na Rebro nastavili su da čuvaju stražu, tretirali su me kao kriminalca, kao opasnog za društvo. Ja sam čuo u hodniku kad oni pitaju doktora kad će sve biti gotovo, a onda ih u jednom trenutku više nisam čuo.

Kad sam bio gotov očekivao sam da će doći policija, ali nisu imali nikakvo zakonsko pravo da me zadrže. Mislim da je zanimljivo reći da su tražili 10 dana zatvora plus novčanu kaznu i godinu dana zabrane prilaska spomeniku Franje Tuđmana. Ne znam odnosi li se to na sve spomenike ili samo jedan - navodi Zoran Erceg.

Kad se sve izdešavalo nisu mu dali ni da koristi telefon.

- Niko mi nije objasnio moja prava, nisam mogao nikome da se javim ni supruzi, supruga je preko medija videla šta se dogodilo - priča on.

Kaže da ne poznaje ljude koji su ga napali.

- To su meni bili nepoznati ljudi, oni su pokazali svoje nezadovoljstvo čim su me videli u blizini, verbalno me vređali, ali mene takve stvari naprosto ne mogu zaustaviti. Zašto su moji prijatelji poginuli za teritoriju koji je Franjo Tuđman već unapred predao Slobodanu Miloševiću - ističe Erceg.

On navodi i da policajci nisu uhapsili ljude koji su ga udarali.

- Kako mi je rekla policija, ja sam njima izgledao najopasnije jer sam kao 80-postotni invalid imao štap za hodanje i oni su taj štap protumačili kao posebnu opasnost za razliku od ovih ljudi koji su mene udarali. I kad sam bio u policijskim rukama dobijao sam udarce. Ali policija to nije smatrala remećenjem javnog reda i mira - kaže Erceg.

- Nema te zatvorske ni novčane kazne, nema te represije s kojom će mene zaustaviti da kažem - Franjo Tuđman je ratni zločinac - zaključio je na kraju.

(Telegraf.rs/Index.hr/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Franjo

    12. decembar 2018 | 13:13

    Bravo za ISTINU ONA UVEK IZAĐE NA VIDELO PA MAKAR I DA KASNJENJEM.

  • Teslina naslednica

    12. decembar 2018 | 20:48

    E vama nista ne valja, prvo ste malo hteli u Jugoslaviju, pa posle malo niste hteli u Jugoslaviju, pa ste malo hteli da budete samostalni, pa vam sada ne valja ni to sto ste samostalni, drzite se samo dalje od nas!

  • Cika Velja

    12. decembar 2018 | 16:11

    Kad zakopcas zadnje dugme na uniformi,ne nadaj se vise razumu i pravdi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA