Skalpirani leš Dare Vujnović (57) ostao je da leži ispred kuće u kojoj su Hrvati ubili 17 ljudi: Pre 27 godina dogodio se masakr u selu Paulin Dvor

Za ovaj zločin ubrzo je saznao i komandant operativne zone, pukovnik Karl Gorinšek, i odmah o svemu je obavestio Glavni štab HV-a i "pro forme" naredio istragu, koja se pretvorila u strogo čuvanu tajnu

  • 6

Prošlo je 27 godina od upada pripadnika hrvatske vojske u kuću Andrije Bukvića u selu Paulin Dvor kod Osijeka, u kojoj su bili u nekoj vrsti kućnog pritvora meštani uglavnom srpske nacionalnosti i zbog odmazde za smrt saborca, iz automatskog oružja i ručnim granatama, ubili 18 civila – 17 Srba i jednog Mađara, prosečne starosti 64 godine.

Prema podacima "Veritasa", među ubijenima je bilo osam žena i četiri bračna para, a iz porodice Katić ubijeni su Dmitar (82), njegovi sinovi Milan (59) i Petar (54), snaha Bosiljka (47) i rođaka Draginja (69).

Nakon mučnog ubistva nedužnih civila, 17 posmrtnih ostataka je odvezeno sa mesta zločina i skriveno na prostoru vojnog skladišta Lug kod Čepina, tako što je "grobnica" prekrivena starim rashodovanim vozilima, dok je na mestu zločina ostavljen skalpirani leš Dare Vujnović (57), koja je zatečena i ubijena van "kuće smrti".

Sutradan ujutro zločinci su kuću Andrije Bukvića, u cilju uništavanja tragova zločina, eksplozivom sravnili sa zemljom.

Istoga dana iz svoje kuće, koja je bila pod stražom, nestala je bolesna i nepokretna starica Milka Lapčević (81), čije je telo početkom marta 1992. pronađeno smrznuto u jarku u blizini sela Hrastin, oko 2,5 kilometara udaljeno od njene kuće.

Proterivanje Srbi iz Hrvatske tokom akcije Oluja Foto: Profimedia

Za ovaj zločin ubrzo je saznao i komandant operativne zone, pukovnik Karl Gorinšek, i odmah o svemu je obavestio Glavni štab HV-a i "pro forme" naredio istragu, koja se pretvorila u strogo čuvanu tajnu.

Kako je objavljeno na sajtu "Veritasa", o ovom zločinu se ponovo počelo govoriti tek krajem novembra 1996. godine, kada je tadašnji komandant Drugog zbornog područja, general Đuro Dečak, od tadašnjeg šefa Hrvatske izveštajne službe (HIS) Miroslava Tuđmana tražio mišljenje o prelokaciji posmrtnih ostataka, a ubrzo posle toga, 12. decembra, počinje njihova ekshumacija i "pakovanje" u belu plastičnu burad.

Sredinom januara 1997. godine, na sastanku koji je u strogoj tajnosti održan u Osijeku, za novu "grobnicu" paulindvorskih žrtava odabrana je oko 500 kilometara udaljena lokacija Rizvanuša na Velebitu, nedaleko od Gospića.

Pod nadzorom Siguronosno-informativne službe (SIS), na čijem čelu je tada bio pukovnik Ante Gugić, i uz pratnju i znanje Kriminalističkog sektora Vojne policije, kojem je na čelu bio bojnik (major) Ante Glavan, transport "opasnog tereta" obavila je Karlovačka inženjerijska brigada HV-a.

Posmrtne ostatke paulindvorskih žrtava na lokaciji Rizvanuša pronašli su i ekshumirali istražioci Haškog tribunala u maju 2002. godine. Godinu dana kasnije, porodice su ih identifikovale u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu i većinu njih sahranile u zajedničku spomen-grobnicu u njihovom selu, koju su sami izgradili i finansirali.

Veliki broj zločina nad Srbima tokom sukoba na području Hrvatske nije kažnjen Foto: Wikimedia /Peter Denton

Posmrtni ostaci Milke Lapčević ekshumirani su u junu 2006. godine sa Centralnog groblja u Osijeku, identifikovana je u oktobru iste godine i sahranjena na istom groblju.

Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva izvršenog u Paulinom Dvoru, u martu 2003. godine optužena su samo dvojica pripadnika 130. brigade HV-a kao neposredni izvršioci, iako ih je bilo mnogo više.

Na suđenju, koje je potrajalo sve do 2013. godine, pravosnažno su osuđena obojica optuženika: Nikola Ivanković na 15 i Enes Viteškić na 11 godina zatvora.

Iako je proteklo 27 godina od zločina u Paulinom Dvoru, hrvatsko pravosuđe za ovaj zločin još nikoga nije procesuiralo po komandnoj odgovornosti, kao ni one koji su prikrivali, odnosno naredili, organizovali i realizovali premeštanje posmrtnih ostataka žrtava.

Prema popisu stanovništva u RH iz 1991. godine u Paulinom Dvoru je živelo ukupno 168 stanovnika: 147 (87,50 odsto) Srba, devet Jugoslovena, četiri Hrvata i osmoro ostalih.

Prema popisu stanovništva u RH iz 2011. godine u tom selu je živelo ukupno 76 žitelja, bez navođenja nacionalne pripadnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug/FoNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    12. decembar 2018 | 18:53

    Jednom ustase zauvjek ustase....vazda jaki kad je klati nejac ...a kada ih razbucamo onda placu svojim Svabama...lebensborn Kinder......

  • Divna

    12. decembar 2018 | 19:35

    Tek ce oni da odgovaraju pred GOSPODOM BOGOM to je pravi sud

  • RSK

    13. decembar 2018 | 07:57

    Nikad ne zaboravi, nikad ne oprosti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA