≫ 

Tata dovodi bolesnog dečaka u Hitnu, a oni ga uporno vraćaju kući: Kada je konačno došao do lekara bilo je kasno. Ubila ga je sepsa

I lekari su ogorčeni zbog ovog slučaja koji je potresao Metković

  • 9

Od posledica sepse u KBC "Split" pre tri dana preminuo je desetogodišnji Gabriel Bebić iz Metkovića, koji je bolovao od upale pluća. Dva dana pre smrti, u nedelju, dva puta su ga iz Hitne u Metkoviću poslali kući, dok su ga u ponedeljak s Hitne poslali pedijatru.

Dečak je, saznaje Index.hr, prvi put došao u Dom zdravlja Metković 1. decembra i tad je imao problema s kašljem, a grlo i pluća su mu bili u redu. Par dana kasnije dobio je temperaturu i njegova lekarka mu je u petak propisala antibiotik.

Međutim, kako se dečakovo stanje naglo pogoršalo, otac ga je u nedelju popodne doveo na Hitnu pomoć, koja se nalazi u zgradi Doma zdravlja Metković. Potom ga je otac iste večeri ponovo doveo u Hitnu pomoć jer je dečaku bilo loše, a lekari su ga ponovo poslali kući i rekli ocu da dođu u ponedeljak ujutro svom pedijatru.

Kako narednog jutra njegov pedijatar dr. Rasema Bubica nije bila u smeni, otac je dečaka doveo kod drugog pedijatra dr. Vladimira Krmeka, no medicinska sestra im je rekla da je prevelika gužva i da ne može da ga primi. Potom je dečak došao kod trećeg pedijatra koja je zaposlena u Domu zdravlja Metković, dr. Ksenije Kaleb, koja ga je primila i dečak se već tada nalazio u jako teškom zdravstvenom stanju.

- Čim sam primila dete, videla sam da je životno ugrožen. Kad je dečak došao u ordinaciju, pristupila sam pregledu i odmah na prvi pogled sam uočila da je dete vitalno ugroženo i posumnjala na sepsu. Dete je bilo ataktično, jedva je disao, teturao je, nije mogao da održava ravnotežu. Od sepse je bio u hipotenziji, ruke i nokti su mu poplavili. Disanje na desnom plućnom krilu nije se uopšte čulo. Nije mogao da govori. Nije mogao da otvori usta, grlo mu je bilo žareće crveno, posumnjala sam odmah da se usled upale razvija sepsa. Dete je bilo slabog kontakta i klonulo - kazala je doktorka.

Vremena za čekanja analiza krvi, dodaje, nije bilo.

- Odmah sam ocu rekla da ga vodimo na Hitnu medicinsku pomoć koja je sprat ispod nas, da se započnu mere naprednog održavanja života i da se što pre preveze u KBC "Split" jer je svaki minut bitan. Iz Hitne pomoći je nakon sat i 20 minuta dete odveo helikopter u Split, ali sve je bilo kasno - dodaje doktorka.

Kako je objasnila, mališan je imao grip koji obara leukocite, a onda i nesreću da je dobio gnojni streptokok, koji je nesmetano napravio velike probleme na svim organima.

- Žao nam je što se to dogodilo, ne znam detalje o tom slučaju, sve je išlo preko Hitne pomoći. Oni imaju svoj protokol, a ovde je bio najmanji deo na nama. Niko ne beži od odgovornosti, zdravstveni radnici moraju prepoznati kad se radi o teškom slučaju poput ovog, ali svaki lekar i sestra su nezavisni i ne mogu da komentarišem ko je i kako postupio u ovom slučaju. Problem je što kod nas laboratorija ne radi od subote popodne do ponedeljka ujutro, no ako je nešto ozbiljno onda se zove laboratorija - rekao je za "Indeks" upravnik Doma zdravlja Metković Mihovil Štimac.

"Indeks" je razgovarao i s dr. Marijanom Matić, koja vodi ispostavu Hitne medicinske pomoći Metković, a koja je rekla da se ne može niko optužiti za smrt dečaka jer je "zakazala sudbina ili se radilo o lošoj sreći".

Foto: Index.hr

- Dete je bilo u nedelju dva puta kod nas na hitnoj. Dete je pregledano, analize nismo radili jer u Metkoviću ne postoji laboratorija i RTG koji radi nedeljom. Dakle, sve što možemo nedeljom da uradimo je i urađeno, a da je bilo indikacije da se dete transportuje, ono bi bilo upućeno u KBC "Split". Mi smo sve uradili po pravilima službe. Dete je upućeno kako je upućeno i završilo je kako je završilo - rekla je Matićeva.

Dodala je da je dete umrlo od streptokokskog sidroma, "od kojeg spasa nema".

- To se događa retko, ali se događa. Sad imate zdravo dete, a za pola sata ne. To su sepse. Ali kad do toga dođe, imamo bolnice za lečenje - rekla je Matić.

Na pitanje ko je zakazao u ovom slučaju, Matić je odgovorila pitanjem: "Zašto mislite da je neko zakazao, ne znam zašto vam je slučaj zanimljiv. Zakazala je sudbina ili loša sreća. Treba pogledati obdukcijski nalaz. Za sve postoji protokol i način kako se bolest leči. Zašto bi neko bio kriv?".

Šef pedijatrije KBC-a Split: Dovezen je u izuzetno teškom stanju

- Dečak je kod nas dovezen helikopterom iz Metkovića, bio je u izuzetno teškom stanju kad smo ga primili. Uradili smo apsolutno sve što smo imali na raspolaganju kako bismo ga spasili. Imamo izvrsnu jedinicu intenzivnog lečenja, no na žalost tako se dogodilo. Nismo uspeli. Potvrđeno je da ima sepsu i primljen je s multiorganskim zatajanjem, izuzetno teškog stanja. Kod sepse je često prognoza loša, kad su nalazi najbolji, vrlo je teško, a kamoli u ovom slučaju kad su nalazi bili jako loši. Dali smo sve od sebe da ga spasimo, no preminuo je nakon svega 20 sati otkako smo ga primili - rekao je za Indeks prof. Marijan Saraga iz Klinike za dečje bolesti KBC "Split".

Kako doznaje "Indeks" od nekoliko lekara iz Metkovića, na isti način je pre dve godine preminula i jedna devojčica koja je, kako kaže dobro upućen izvor, usled virusa dobila upalu srčanog mišića i takođe išla u Hitnu i vraćana kući.

- Jako je loš sistem, kao lekari smo ogorčeni. Kako Hitna može vratiti pacijenta bez pregleda? To im zameramo, trebalo je dečaku izvaditi nalaze ili ga odmah uputiti u KBC. Da je Hitna imala taj aparat po noći, dete je možda moglo biti spaseno. Metković od subote popodne do ponedeljka ujutro nema laboratoriju, a udaljeni smo 140 kilometara od KBC "Split" i 100 kilometara od Opšte bolnice "Dubrovnik". Mi lekari moramo da se borimo da ne dođe do sepse, a ne očekivati od intenzivne da spasi sepsu, jer je to ravno čudu kad se neko spasi, a da ima sepsu - rekli su lekari iz Metkovića.

VIDEO: Otac i sin su pobedili državu posle 13 godina borbe i pretnji smrću

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Monika

    15. decembar 2018 | 01:23

    Dokle god se takvi "doktori" ne budu debelo kaznjavali za svoje propuste, mita i razne bezobrazluke, bicemo u velikom problemu. Tacno da imamo bolnice, ali nemamo doktore! VMA jedino precizno i pouzdano!

  • Monika

    15. decembar 2018 | 01:30

    Zdravstvo je danas katastrofa(cast izuzecima). Ne daj Boze da se covek razboli, niko te ne vidi,a dobiti hitnu, sanitet, e to je loto dobitak...izuzev ako si pao ili te "zdrmalo!" Strasno sta se radi...

  • Dragan

    15. decembar 2018 | 08:12

    isto kao I kod nas. Sve što vredi je otišlo za inostranstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA