≫ 

Preminuo Pedi Ešdaun, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH (VIDEO)

Ešdaun se posledlji put našao u centru pažnje domaće javnosti kada se uključio u debatu o takozvanoj korekciji granice između Srbije i jednostrano proglašenog nezavisnog Kosova

  • 28

Britanski političar i bivši lider liberalnih demokrata Pedi Ešdaun preminuo je u 77. godini nakon kraće bolesti, rekao je portparol Liberalnodemokratske stranke, prenosi BBC.

Ešdaun je bio visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini od 2002. do 2006. godine.

- Sa velikom tugom saopštavamo da je Pedi Ešdaun preminuo večeras nakon kraće bolesti. On će očajničcki nedostajati svima u liberalnim demokratama kao dragi prijatelj i kolega i biće upamćen kao neko ko je dao nemerljiv doprinos napretku liberalizma - navedeno je u saopštenju, prenosi AP.

Ešdaunu je, u oktobru dijagnostikovan rak bešike. Kako piše Klix.ba, Ešdaun je podržavao međunarodnu intervenciju u BiH.

Ostao poznat po tome što je smenio najveći broj zvaničnika, mahom iz Republike Srpske, zbog kršenja Dejtonskog sporazuma.

Od sedam visokih predstavnika u BiH, Ešdaun je najviše koristio bonska ovlašćenja i nametnuo čak 430 odluka, navodi Radiotelevizija Republike Srpske.

Kako se podseća, na suđenju Slobodanu Miloševiću bio je prikazan snimak susreta Ešdauna i pripadnika OVK i albanskih civila u jesen 1998. godine.

U prvom delu snimka, načinjenog 28. septembra 1998. godine, vidi se Ešdaun, koji je tada Kosovo posetio kao izaslanik britanskog premijera Tonija Blera, kako stoji sa dva uniformisana pripadnika OVK i pregleda automatsku pušku koju su mu dali, skidajući pun okvir sa municijom.

Milošević je u sudnici tvrdio da je Ešdaun "pregledao oružje terorističke organizacije i davao uputstva kako da ga upotrebe, da budu oprezni i da ga je poslao Bler", navodi RTRS.

Pre svega nekoliko meseci, Ešdaun je, zajedno sa bivšim visokim predstavnicima Karlom Biltom i Kristijanom Švarc-Šilingom, uputio pismo visokoj predstavnici za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Federiki Mogerini povodom sve češće najave "prekrajanja granica" na Balkanu.

Klix.ba navodi da je on u jednom intervjuu rekao da je prerano otišao iz Bosne kao i da je za vreme svog mandata sigurno pravio i greške.

- Ako kao stranac s velikim ovlašćenjima dođete u tako kompleksnu zemlju kao što je BiH, naravno da ćete napraviti greške. Uveliko su mi pomagali i vodili me prijatelji među bosanskim narodom, kojeg zaista volim, i političarima koji su bili uz mene, a to su Dragan Čavić, Adnan Terzić i donekle Mladen Ivanić. Oni su me vodili i prihvatali su greške koje sam pravio. Da li sam pravio greške? Da - rekao je on.

Ešdaun laže da je verovao da se posle početka policijske reforme, postignuto ne može poništiti, ali da se ispostavilo da nije bio u pravu.

"Nažalost, verujem da je to bio početak poništavanja institucija koje smo imali. Krivim sebe za to, ali krivim i međunarodnu zajednicu jer nije nastavila taj proces".

Ešdaun je rođen kao u Nju Delhiju u Indiji gde je otac službovao kao kapetan u indijskoj vojsci. Odrastao je u Severnoj Irskoj i Engleskoj.

Od 1959. do 1972. službovao je u Kraljevskoj mornarici i bio oficir u komandosima i specijalnoj brodskoj službi. Zatim je radio u diplomatskoj službi, da bi potom postao poslanik, a kasnije i lider britanskih liberalnih demokrata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoo Cuvar

    22. decembar 2018 | 22:15

    Malo je ljudi na svetu koji su toliko zla naneli Srpskom narodu zato ne mogu a da mu ne pozelim "Strasni sud" ali bas onako kako je zasluzio...

  • RS

    22. decembar 2018 | 21:53

    Republika Srpska je opstala i živeće večno. Pedi Ešdaun je pokušao da je uništi,hvala Bogu nije uspeo. Život je jedan i prolazan, vas gospodine Ešdaun se nikada neću sećati po dobrom.

  • Duje

    22. decembar 2018 | 22:11

    Uh rasplakaste me ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA