≫ 

Porodica usvojila tri brata pa ih kroz dva dana vratili: Dva dečaka su našla novu porodicu, a jedan je ponovo odbačen

Početkom avgusta 2014. godine doneseno je rešenje o usvajanju. Roditelji su došli po decu i odveli ih kući

  • 2

Nakon što su četvorogodišnjeg dečaka 2014. godine usvojitelji s juga Hrvatske vratili posle samo dva dana u ustanovu za decu bez roditeljskog staratelja, jer je bio preaktivan, ove je godine opet vraćen u ustanovu i iz druge usvojiteljske porodice.

Veoma se retko dešava da usvojitelji, koji često godinama čekaju da usvoje dete, "odustanu" od deteta nakon što je postupak konačno okončan. Takođe, nije poznato da je u Hrvatskoj ikada zabeleženo da jedno dete vrate čak dve porodice koje su ga usvojile - i to pre njegove osme godine.

U leto 2014. godine pisalo se o slučaju trojice braće, koji su tad imali dve, četiri i šest godina, a koje je usvojio bračni par s juga Hrvatske nakon dugogodišnjeg nastojanja da usvoje dete. Budući da se radilo o trojici biološke braće predškolskog uzrasta bez teškoća u razvoju, s čistim "papirima" i koji su spremni za usvajanje, nadležni centar za Socijalni rad nastojao je da dečaci ostanu zajedno, verujući da je moguće da im se pronađu roditelji koji su spremni da usvoje svu trojicu.

Činilo se da su to pronašli u paru s hrvatskog juga, koji je odmah izrazio spremnost za usvajanje troje dece. Dolazili su se da se druže sa dečacima, upoznavali ih, a paralelno su uredili u svojoj kući dečje sobe, nabavili igračke, tri autosedišta...

Usvojitelji su kupili igračke za troje mališana, a onda su ih "vratili" Foto-ilustracija: Pixabay

Početkom avgusta 2014. godine doneseno je rešenje o usvajanju. Roditelji su došli po decu i odveli ih kući. Međutim, već u ponedeljak vratili su svu trojicu uz objašnjenje da su deca preaktivna i da ne mogu s njima da se nose!

Prema nezvaničnim informacijama, takvu su odluku doneli već u automobilu dok su dečake vozili kući, jer su deca, uzrasta dve, četiri i šest godina, tokom višesatnog putovanja bila zahtevna, nemirna, glasna, svojeglava i nisu ih mogli da ih umire. Kad su došli kući, majka je navodno sve vreme plakala i rekla da će da završi na psihijatriji ako deca ostanu kod njih.

RASKINUTO USVAJANJE

Budući da u sistemu Centra za socijalni rad ne postoji institut "vraćanja" dece, usvojitelji su, nakon što su decu ostavili u nadležnom centru, uložili žalbu na rešenje kojim im je odobreno usvajanje i usprotivili mu se. Centar je uvažio njihovu žalbu jer druge opcije nije ni bilo, jer ne mogu prisilno da nateraju roditelje da brinu o deci koju ne žele. Iz toga razloga je usvajanje raskinuto.

Majka je navodno rekla da će da završi na psihijatriji ako deca ostanu kod njih Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Dečaci su tako nakon samo dva dana ponovno završili u Centru za nezbrinutu decu. Nadležni centar je i dalje nastojao da dečacima pronađe zajedničke roditelje, ali kako su meseci prolazili, a usvojitelja zainteresiranih za usvajanje troje dece nije bilo, odlučeno je da ih se usvoje tri različite porodice, jer je procenjeno da je život u porodicama bolje rešenje za dečake od zajedničkog odrastanja u domu.

NESPREMNI

Tokom 2015. godine pronađene su tri porodice u tri različita grada, a nadležne službe su apelovale na roditelje da ostanu u međusobnom kontaktu kako bi braća tokom života održavala prisne odnose.

Srednji dečak, koji danas ima osam godina, usvojen je u gradiću kraj mora, koja je već pre usvojila jedno dete. Kako se saznaje, radi se o prilično bogatoj porodici koja je bez problema prošla obradu i usvojila još jedno dete, dečaka koji je tada imao pet godina.

Međutim, kažu upućeni, vrlo je brzo postalo jasno da to nije bila najbolja odluka. Porodica nije bila spremna za probleme koje nosi usvajanje deteta.

Deca su "vraćena" jer majka nije mogla da podnese galamu Foto-ilustracija: Profimedia

Roditelji su sve lošije funkcionisali, nisu bili zainteresovani za kontakt s dečakovom braćom (dok se porodice druge dvojice dečaka redovito druže), briga o deci bila je sve lošija, a kad su ove godine roditelji odlučili da se rastanu, odlučili su i da ne mogu više da brinu o deci. Oba usvojena deteta izuzeta su iz porodice i ponovno su smeštena u dom, odnosno u hraniteljsku porodicu.

Dečak danas ima osam godina, a roditelji su ga tri puta odbacili - prvi put oni biološki, a zatim u dva navrata usvojitelji.

Kako je to moguće, nakon svih provera koje bi usvojitelji trebalo da prođu pre samog usvajanja i stručnog rada koji, pre svega, služi da se na najbolji mogući način upari konkretno dete s roditeljima koji će da mu najbolje odgovaraju?

- Unapređenje kvaliteta i uspešnosti usvajanja nikako da se maknu s mrtve tačke, iako godinama dostavljamo resornom Ministarstvu preporuke - kaže Diana Topčić Rosenberg, članica Upravnog odbora Udruženja za podršku usvajanja Adopta.

Treći dečak je opet izuzeta iz porodice i ponovno smešten u dom, odnosno u hraniteljsku porodicu Foto-ilustracija: Pixabay

Ne ulazeći u detalje konkretnog slučaja, Topčić Rosenberg pita se kakva je stručna podrška pružena porodicama pre nego što je donesena odluka o izdvajanju dece, jer najgore što se deci može da se desi jeste opet nova trauma odbacivanja i gubitka porodice, te osećaj da se odraslima ne može vjerovati jer su ih, ponovno, iznevjerili.

- Moramo početi postavljati pitanje ko je za sve to odgovoran - smatra Topčić Rosenberg.

KVALITET PROCENE

Pre nego što se uopšte možemo baviti ključnom temom spajanja dece i usvojitelja, upozorava, treba se pozabaviti kvalitetom procene potencijalnih usvojitelja, koja bi trebalo da bude analitička i da sadrži konkretne preporuke stručnog tima o tome za kakvo su dete konkretne osobe najbolji potencijalni usvojitelji, kakve mreže podrške imaju na raspolaganju, na koji se način kao pojedinci i kao par nose sa stresnim situacijama, kakvi su im obrasci roditeljstva itd.

Foto-igraonica: Profimedia/Corbis

- O nalazima stručnog tima treba razgovarati s potencijalnim usvojiteljima, umesto da im se samo pošalje vrlo šturo mišljenje jesu li podobni ili ne - ističe.

Osim toga, naglašava, nužno je da se obavi multidisciplinarnu stručna procena potreba deteta kako bi stručnjaci mogli da kažu i potencijalnim usvijoteljima šta je deci potrebno te na što moraju biti spremni.

- Nemoguće je spajati decu i usvojitelje ako o detetu ne znamo gotovo ništa. Naime, Adopta je 2018. sprovela istraživanje među usvojenom decom, koje pokazuje da deca jedva poznaju "svoje" socijalne radnike. A ako socijalni radnici i ne poznaju decu, kako mogu da procene što im treba ili ih kvalitetno "spajati" s usvojiteljima.

VIDEO: U ruke ovog očuha stigao je najdivniji i najvredniji poklon

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Renata

    3. januar 2019 | 09:47

    Strasno kakvi sebicni kreteni razmisljaju o usvajanju dece. Ponasaju se kao da su deca predmeti a ne ziva bica. Da li bi da imaju biolodku decu tako s njima postupili?Kako su usvojitelji procenjeni kao licnosti? Da li se gleda samo materijalno stanje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA