≫ 

Lažni američki vojnici preko Fejsbuka opelješili žene iz Hrvatske: Obećali im zajednički život, jedna ostala bez 24.000 evra

Oni su im obećali da će ih posetiti u Hrvatskoj

  • 6

U poslednjih šest meseci na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske zabeležena su dva slučaja prevare ženskih osoba, starosti oko 60 godina, od strane nepoznatih počinilaca, korisnika lažnih Fejsbuk profila, na kojima se predstavljaju kao američki vojnici koji se nalaze negde na misijama u svetu.

U oba slučaja navedeni su započeli komunikaciju s oštećenim osobama, slali im slike sebe u vojnim uniformama i s misija, navodili da poseduju veću količinu novca koju će podeliti s oštećenim osobama te su na taj način stekli poverenje ovih žena. U oba slučaja su naveli da imaju veću količinu novca koju nemaju gde da drže kod sebe i hteli bi taj novac negde da pošalju, ali da izbegnu carinu, te su predložili oštećenim osobama da njima putem paketa pošalju taj veliki novčani iznos.

ŽENE UPLATILE NOVAC

U oba slučaja su nepoznati počinioci doveli u zabludu oštećene navodeći da one treba da plate određeni novčani iznos kako bi se paket uopšte mogao poslati te su im poslali podatke na koje račune treba da uplate novac. Žene su obavile navedene uplate većih novčanih iznosa, s tim da je jedna platila putem Vestern uniona na ime osobe u Indoneziji, dok je druga uplatila na dostavljen IBAN račun u Torinu u Italiji.

Prva osoba nakon što je uplatila prvi novčani iznos više nije htela da plaća, iako ju je počinilac navodio da treba da plati još novca jer je pokraden i skuplja novac i ne može sam platiti šta treba.

Oni su ih varali preko lažnih profila na Fejsbuku Foto: Telegraf

Druga osoba je nakon prve uplate dobila poruku da je carina u Londonu zaplenila paket i da mora platiti još, što je na molbu nepoznatog počinioca i učinila uplatom na isti račun. Nakon toga joj je došlo još poruka sa zahtevom da uplati još novca, a kada više nije htela slati novac, on joj je blokirao profil na Fejsbuku.

Prva žena oštećena je za novčani iznos od oko 1.075 evra, dok je druga oštećena za oko 24.000 evra.

Kao što je već navedeno, u oba slučaja se radilo o starijim ženskim osobama koje žive same, koje su u penziji te su u oba slučaja počinioci obećali ženskim osobama da će doći u posetu kod njih u Hrvatsku. U jednom slučaju obećavali su zajednički život s oštećenom.

Hrvatski portal upozorio je građane, posebno one starije životne dobi, da se u oba slučaja radilo o lažnim profilima koje je vrlo lako napraviti jer su slike američkih vojnika lako dostupne na internetu i da ne prihvataju takve osobe kao prijatelje na Fejsbuku, a posebno da ne nasedaju na  ovakve ili slične načine prevara putem društvenih mreža.

Kriminalistička istraživanja oba krivična dela su još u toku.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mica

    4. januar 2019 | 15:09

    Skupa im ispade ona stvar a ni videle je nisu. Naivno nema sta

  • Laza

    4. januar 2019 | 14:27

    AKO KAD SU LAKOVERNE!!!!

  • Marijana Bakov

    4. januar 2019 | 20:48

    A pametne hrvatice te dobi,love srpske muzjake.Mog muza penzionisani kolega ozenio skoro hrvaticu od 63 god.Jeste da je se sin odrekao ali ona ne zali.Kaze nema boljih od Srba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA