≫ 

Blamaža oko Titovog broda: Hteli da obnove čuvenog Galeba, sada im se mediji podsmevaju

Troškovi remonta duplo veći od predviđenih

  • 4

Potpuni remont broda Galeb, koji je svojevremeno koristio predsednik SFRJ Josip Broz Tito, trebalo je da bude ključan projekt riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. Ali izgleda da se sve ovo pretvorilo u - blamažu.

Kako piše riječki portal Fiuman, remont Galeba jedan je od nesumnjivo najbitnijih projekata gradonačelnika Vojka Obersnela (SDP) u proteklih nekoliko godina. Nekadašnji Titov brod bi sredinom 2020. godine trebalo da zablista u potpuno novom ruhu nakon remonta vrednog oko 3,7 miliona evra i bude ponos Rijeke kao evropske prestonice kulture te godine.

Obersnel već godinama stoički trpi brojne kritike zbog kupovine i održavanja Galeba, na šta je do sada potrošeno više miliona evra. Ali tim svojim kritičarima redovno bi usta začepio najavom da će remont Galeba biti najvećim delom finansiran sredstvima iz EU fondova. Nakon što je i službeno stigla potvrda da će tako zaista i biti, više nije bilo prepreka za raspisivanje konkursa. Kritičari su uglavnom utihnuli, a čak je i određeni deo nameštaja s broda već renoviran.

FotTroškovi remonta duplo veći od predviđenih o: Tanjug/AP/Darko Bandić

Na samom početku 2019. godine, tačnije 3. januara, zaključen je javni konkurs upravo za remont Galeba, a iako su se iz Grada Rijeke nadali da bi moglo stići barem nekoliko ponuda, na njihovu adresu stigla je samo jedna ponuda, piše portal Fiuman.

Kako portal Fiuman.hr ekskluzivno saznaje od dobro obaveštenog izvora, jedina ponuda stigla je od brodogradilišta Viktor Lenac, ali oni su postavili više nego duplo veću cenu od one predviđene. Remont Galeba, ako se prihvati njihova ponuda, koštaće čak oko 8 miliona evra bez PDV-a.

Grad Rijeka u ovoj situaciji ima dve opcije na raspolaganju. Jedna od njih je iz vlastitih izvora osigurati preostala skooro 5 miliona evra, a druga opcija je poništavanje konkursa, a s obzirom na ogromnu razliku između predviđenog i stvarnog troška remonta, raspisivanje novog nije smisleno te je pitanje da bi li se u tom slučaju remont Galeba uopšte dovršio do kraja 2020. godine.

Postavlja se i pitanje ko je odgovoran za potpuni promašaj oko procene troškova remonta Galeba.

VIDEO: Ovako izgleda omiljeni Titiv avion, star 60 godina, koji i danas leti

(Telegraf.rs/Fiuman.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    6. januar 2019 | 11:41

    Pomislio bi covek da im se i mrtav Tito sveti?!

  • Jovan

    6. januar 2019 | 09:44

    Neke moje stvari su tamo još od 81. godine,samo ja znam gde su

  • Petar

    10. januar 2019 | 02:17

    Bio sam ljetos u Rijeci i htio pogledati taj brod.Poslali su me u lucku kapetaniju gdje su mi rekli "da nemogu do broda jer ako mi se sta desi da ce oni biti krivi". Neka ga renoviraju i to ce biti turisticka atrakcija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA