Pronađena kesa sa krznima nedaleko od Potočara: Memorijani centar Srebrenica traži reakciju nadležnih

Članovi obezbeđenja time su demantovali ranije saopštenje Opštinskog odbora SDA u kojem je navedeno da je vreća sa svinjskim otpadom ostavljena ispred kapije Memorijalnog centra

  • 3

Obezbeđenje zaduženo za čuvanje Memorijalnog centra Potočari saopštilo je danas da je 300 metara od Centra u toku noći ostavljena vreća sa krznima divljih svinja.

Članovi obezbeđenja time su demantovali ranije saopštenje Opštinskog odbora SDA u kojem je navedeno da je vreća sa svinjskim otpadom ostavljena ispred kapije Memorijalnog centra, prenosi Klix.ba.

Kako se navodi u saopštenju službe obezbeđenja, kesa je pronađena kada je sneg počeo da se topi, a pretpostavlja se da su vreću, pronađenu pred kapijom bivše Fabrike akumulatora, udaljene oko 300 metara od Centra, tu ostavili lovci.

Opštinski odbor SDA ranije danas osudio je ostavljanje vreće s otpadom ispred Memorijalnog centra ocenivši da je to pokušaj "skrnavljenja mezarja za žrtve genocida u Srebrenici i brutalnog vređanja osećaja preživelih i porodica ubijenih Srebreničana, sa jasnim političkim konotacijama".

Memorijani centar Srebrenica traži reakciju nadležnih

Predsedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica Nisvet Mujanović pozvao je večeras nadležne da reaguju nakon što je nepoznata osoba ostavila vreću sa otpadom svinjskog mesa blizu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

- Imajući u vidu da se ovih dana obeležavaju najveći pravoslavni praznici i da je praksa klanja svinja povodom praznovanja, ne očekujemo bilo kakav vid provokacija ili loših namera komšija Srba, a što se već dešava. Poučeni iskustvom, pozivamo nadležne institucije da preventivno deluju i ne dozvole da se na bilo koji način skrnavi prostor Memorijalnog centra. Očekujemo osudu i istragu o ovom događaju, te adekvatnu sankciju počiniocu, ma ko to bio - navodi se u saopštenju Memorijalnog centra, prenosi Fena.

Kako se navodi, iako su u Centru ogorčeni tim činom, žele da veruju da je počinilac to uradio ne razmišljajući o posledicama.

- Taj prostor je za nas sveto mesto i nećemo tolerisati bilo kakvo narušavanje i ugrožavanje ovog prostora. Lokalnu upravu pozivamo da Komunalna inspekcija i druge nadležne službe reaguju na ovaj čin, kao i za bilo kakve slične radnje. Ukoliko izostane reakcija, smatramo da je ovaj čin i njihova kolektivna svest - navodi se u sopštenju Memorijalnog centra.

U međuvremenu je obezbeđenje Memorijalnog centra saopštilo da su ustanovili da su u kesama ostavljenim ispred centra krzna divljih svinja, da je to ustanovljeno nakon što se otopio sneg, a da se pretpostavlja da su ih tu ostavili lovci.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    7. januar 2019 | 09:15

    Pa šta onda?Šta su sad Srbi krivi?U Jasenovcu se pojavi slovo ''u'' pa nikoga nije briga a sad treba svi da plačemo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA