≫ 

"Fis", "krje", "krjetar", "mik" su najmoćnije reči albanskih klanova, a čak 15 familija drži ceo Balkan

Članovi klana su zaista rođaci (od najuže do šire porodice), a brakovi igraju važnu ulogu u širenju klanova

  • 4

Albanski klanovi su preko nekretnina "oprali" čak 1,5 milijarde evra u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji, tokom poslednjih deset godina. Tamošnji klanovi sarađuju sa klanovima u Crnoj Gori i na Kosovu, a bave se švercom droge i oružja.

Smatra se da ne postoji jedinstvena organizacija albanske mafije na globalnom nivou poput Koza Nostre, već da je reč o albanskim klanovima koji "operišu" na određenim prostorima i međusobno jako dobro sarađuju.

Uvreženo je mišljenje da klan (fis, bratstvo, familija) ima "izvršni komitet" koji se zove "barjak" i koji bira čelnike svih jedinica zaduženih za konkretne poslove ili teritorije. Taj čelnik se zove "krje" (glava na albanskom), a njegov zamenik "krjetar" (kolovođa). On potom bira "prijatelja" (mik) koji deluje kao veza između njega i običnih "vojnika".

Albanski klanovi su izuzetno zatvoreni i smatra se da je najteže infiltrirati se u njihove redove. Članovi klana su zaista rođaci (od najuže do šire porodice), a brakovi igraju važnu ulogu u širenju klanova.

Albanski klanovi peru milione evra; Foto: MUP Srbije

Veruje se da narko-biznis u Albaniji kontroliše 15 familija. Godinama se već piše da Skadar drži moćan klan Šakja, klan Aljuši nalazi se na području Kučaja, a na spisku poznatijih imena su i porodica Osmani i Keljmendi, čiji je vođa Naser Keljmendi osuđen na šest godina zatvora u Prištini u februru 2018. godine.

U medijima često su se pominjali i klanovi kojima rukovode porodice Kula, Abazi, Borici i Brokaj, a za koje se najčećše tvrdi se da pod njihovom komandom nalazi gotovo 20 kosovskih "familija" koja zajedno kontrolišu, ne samo tržište narkoticima već i šverc droge, oružja, cigareta, prostituciju, reketiranje, pranja novca i ucene.

Zatvorenost klanova u Albaniji, ali i širom Evrope, u direktnoj je vezi i sa jakom političkom zaleđinom koju su nekako uspevali da obezbede gde god su "operisali", što su potvrdili i izveštaji Vikiliksa. Neki analitičari čak tvrde da je sama mafija jača od zvanične Tirane, jer ima veliki uticaj na politiku i pravosuđe, pa čak poseduje i sopstvenu parapoliciju.

VIDEO: Ovako su prošli članovi ozloglašenog Škaljarskog klana

(Telegraf.rs/borba.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    8. januar 2019 | 08:43

    PA NIJE IM TESKO TRGOVATI NARKOTICIMA NA ZAPADU KAD SE SVA ZAPADNA ELITA DROGIRA -SMRKA I PUSI !!! IMAJU DOBAR I CIST STOF I VISE NI UPOTREBA DROGE NIJE ZABRANJENA!! A SVI VOLE NOVAC I POSAO CVETA!!!

  • Belfagor

    8. januar 2019 | 08:43

    Pogan ološka.

  • lav

    8. januar 2019 | 09:47

    NISTA BEZ DROGE I BELOG PRAHA NEMOZE SE BEZ NJE VIDETI LEP ZIVOT ZABAVA A ZBOG NJE JE UVEK I VELIKOG RATA. TO JE FABRIKA KRIMINALA IPAK IM JE DOZVOLU NEKA VELIKA SILA DALA BILI TO NATO ILI RUSI SVAKO KOCE TU DROGU DA OKUSI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA