Hrvati osuli paljbu po Ivanu Đakiću zbog slike ustaše sa odrubljenom glavom Srbina: Treba mu oduzeti državljanstvo da nas ne bruka

Nakon izbijanja skandala i osude koja je stizala sa svih strana, Đakić se brže-bolje izvinio i objasnio svoj nepromišljeni postupak

  • 13

Ivan Đakić (22), sin poslanika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Josipa Đakića, objavio je na svom Fejsbuk profilu 7. januara na pravoslavni Božić sliku ustaše sa odrubljenom glavom Srbina iznad koje je napisao "Svim "prijateljima" srbicima sretan božić". Fotografija se brzo proširila, on je priveden na ispitivanje u policiju zbog govora mržnje, dok ga je otac javno osudio Sudeći prema komentarima javnosti u Hrvatskoj, većina se slaže da sin poslanika HDZ-a treba da bude kažnjen zbog govora mržnje.

Đakić je proveo noć u pritvoru i očekuje se da danas bude ispitan u virovitičkom tužilaštvu.

Nakon izbijanja skandala i osude koja je stizala sa svih strana, Đakić se brže-bolje izvinio i objasnio svoj nepromišljeni postupak.

Užasnu fotografiju koja, prema onome što se može pronaći na internetu prikazuje jednog od ustaških koljača iz Jasenovca, obrisao je čim je postao svestan svoje gluposti.

Fotografija kojom je čestitao Božić Printskin

- Podelio sam fotografiju od kolege i izbrisao je za minut. To nije moje mišljenje i ovim putem se izvinjavam svima koje sam uvredio te im čestitam Božić - rekao je sin poslanika HDZ-a za Index.hr.

Policija je sutradan privela Đakića na ispitivanje zbog govora mržnje na Fejsbuku, on se iščlanio iz HDZ-a u predstavništvu u Virovitici, a njegov otac Josip rekao je da je ovim činom Ivan priznao veliku grešku i shvatio težinu nemilog čina.

- Povodom sramne i uvredljive objave slike i teksta na privatnom Fejsbuk profilu člana HDZ-a i mog sina Ivana Đakića, izjavljujem da najoštrije osuđujem svako takvo delovanje bilo kojeg člana HDZ-a, pa i mog sina i izvinjavam se i izražavam žaljenje zbog nemilog događaja i nepromišljenog postupka ovog mladog čoveka, koji nije vaspitan da mrzi ili širi govor mržnje - piše u izjavi Đakića starijeg.

U medijima i na društvenim mrežama povela se polemika da li mladi Đakić treba da bude kažnjen zbog govora mržnje. Nakon što je hrvatski portal Express.hr postavio ovo pitanje svojim čitaocima, za manje od 24 sata dobio je skoro 500 komentara.

Čitajući komentare dolazimo do zaključka da je većina javnosti u Hrvatskoj protiv govora mržnje, što je mnoge iznenadilo. Da li to onda znači da su ovaj i slični primeri samo izuzeci i da je narod pod ovim podnebljem najzad shvatio da mržnja, zlo i pakost nikome nisu doneli ništa dobro? Da li ćemo najzad prošlost ostaviti tamo gde joj je mesto - u prošlosti?

Đakić se odmah iščlanio iz HDZ-a Foto: Facebook/Ivan Đakić

- Svakoga treba kazniti zbog govora mržnje. Kao da je ovaj usamljen slučaj - istakla je jedna čitateljka.

- Da normalno... Ako je sad takav, šta se od njega može očekivati za 20 godina.. Redom kažnjavati govor mržnje s čije god strane bilo - napisao je neko u komentaru.

Neki čitaoci su za ponašanje mladića okrivili njegovog oca.

Tatica se sada ograđuje i osuđuje, a 22 godine ga je tako odgajao. Obojici zatvor, pravi, a ne guljenje krompira! - napisao je revoltirani Hrvat.

- Kako je odgajan tako se i ponaša. Kazniti i oca i sina. Napravio je od sina kretena - istakao je jedan čitalac.

- Kaže tata, on tako nije odgojen. Ma je li, a kako meni nikad ne bi to palo na pamet? Ni ikome dobro odgojenome? - upitala je jedna devojka.

Bilo je i onih koji su znali kako bi kaznili Đakića.

- Nekad je postojao Goli otok... - napisala je jedna čitateljka.

- Treba ga skinuti do gola i šibati šibom i koprivom gde god se može, što duže, to bolje - glasi još jedan komentar.

Neki su pak istakli kako treba preduzeti konkretne mere.

- Treba mu oduzeti državljanstvo kako nigde ne bi mogao predstavljati Hrvatsku i njen narod. To je sramota za sve nas - naglasila je jedna Hrvatica.

- Takav govor mržnje osramotio je celu državu, a mi onda pokušavamo oprati ljagu s neukaljanog i poštenog naroda, a on on se smeje jer mu je smešno. Jadan je toliko da ga treba poslati u Sibir - izričita je jedna čitateljka.

Čitaoci su u komentarima istakli kako je na ovaj način Đakić osramotio celu zemlju.

- Treba da se kazni jer nije samo sebe osramotio nego i nas. Sada strani mediji rašire tu vest. I zbog par budala nastrada većina - istakao je jedan čitalac.

Čitaoci su se u komentarima složili kako treba poslati jasnu poruku da je "tako nešto nedopustivo".

Takođe, povodom skandalozne "čestitke" Ivana Ðakića, na dan pravoslavnog Božića, oglasio se i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je osudio svaki oblik govora mržnje i ocenio da bi ga trebalo oštrije kažnjavati.

I hrvatski premijer Andrej Plenković oglasio se danas povodom skandalozne fejsbuk "čestitke" Ivana Ðakića.

- Mi smo i kao stranka i kao vlada osudili to ponašanje, vidite da su nadležne institucije pokrenule odgovarajuće aktivnosti i postupke. To je za najoštriju osudu, a on je istupio iz HDZ-a. Ja to i lično osuđujem, a zakonski okvir će biti u planu zakonskih aktivnosti za ovu godinu - izjavio je Plenković

(Telegraf.rs/A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    10. januar 2019 | 06:09

    Ako kazne njega onda bi trebali i da kazne sve one, za koje Oluja nije bio zločin. Samim tim i predsednicu i sve oko nje.

  • CG

    9. januar 2019 | 23:50

    Njih da bruka ?!

  • Čekaj

    9. januar 2019 | 23:10

    Njihov državni vrh propagira ustaštvo !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA