≫ 

Od danas i zvanično: Makedonija promenila ime u "Republika Severna Makedonija"

Poslanici VMRO-DPMNE bojkotovali su glasanje

  • 62

Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Severnu Makedoniju, kao i što je dogovoreno Prespanskim sporazumom sa Grčkom.

Makedonsko Sobranje je sa 81 glas „za“, ni jedan protiv, niti uzdržan, usvojio danas ustavnu promenu kojim je ova država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija.

Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.

- Jeste, ja sam promenio stav po pitanju promene ustavnog imena i ustava države, ali menjanje stavova donosi progres i po cenu političke karijere - istakao je Zaev.

Zaev je rekao da s eradi o teškoj, ali odgovornoj odluci, Foto: Profimedia/AFP

On je kazao da je VMRO-DPMNE znao da nije moguće postiči bolji sporazum i da bez Grčke nije moguće nastaviti put ka EU i NATO.

Poslanici VMRO-DPMNE bojkotovali su glasanje.

Ispred makedonskog Sobranja u trenutku izglasavanja ustavnih izmena bilo je samo nekoliko stotine demonstranata.

Sednica je bila odlagana prethodna dva dana zbog amandmana albanske opozicione stranke BESA kojim je zahtevano da se obriše reč „makedonsko“ u delu državljanstva kod etničkih Albanaca.

Ipak je danas popodne postignut sporazum između makedonske vlade i poslanika iz redova BESA da u delu državljanstva kod Albanaca na makedonskom jeziku stoji „makedonsko“, na albanskom, u prevodu, „iz Makedonije“, dok na engleskom „macedonian“.

Odluka o promeni ustavnog imena Makedonija je bila poslednji uslov Grčke na putu Makedonije ka učlanjenju u NATO i otpočinjanju pregovora sa Evropskom unijom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imer

    11. januar 2019 | 23:18

    Idemo kod vas sada *braco* Srbi

  • Ljubica

    11. januar 2019 | 20:04

    makedonija je uvek bila makedonija Zaev zavrsice u zatvor.

  • Makedonija

    11. januar 2019 | 20:09

    Gubi pravo ime, pa i teritoriju na kraju. ( malo odkidaju, Albanci, pa Bugari i na kraju Grci ) Dali je to trebalo sve Makedoniji, ja mislim ne. Ali kad te svi pocnu pritiskat ... jg ! Da su ostsli u savezu sa Srbijom, nebi imali tih poteskoca. Makedonska borba koja popusta ili propada. Zao mi je, ali ste sami birali sudbinu. ( To ceka i Montenegro ! ) Pozdrav iz RS u nasem srcu, vi ostajete Makedonija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA