≫ 

"U Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi": Ovaj deo iz udžbenika "Zemljopis Knjaževine Crne Gore" zapalio je društvene mreže (FOTO)

Na društvenim mrežama kruži deo teksta iz četvrtog izdanja udžbenika koji je objavljen 1911. godine

  • 21

Krajem prošle godine, iz jednog dela Crne Gore je mogla da se čuje oštrija retorika prema Srbiji. To je otišlo do te mere da su pojedinci počeli da se prebrojavaju ko je Srbin, a ko Crnogorac. Međutim, sada su se na društvenim mrežama pojavile fotografije jednog teksta iz starog crnogorskog udžbenika gde se navodi interesantna teza.

U "Zemljopisu Knjaževine Crne Gore" za učenike III razreda osnovne škole, ističe se da u Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi, koji govore srpskih jezikom, a da ih ima oko 300.000.

Na Savindan 2002. godine, objavljeno je elektronsko izdanje ove knjige, koje je priređeno na osnovu trećeg izdanja objavljenog na Cetinju 1899. godine, štampanog u Državnoj štampariji Crne Gore.

Na društvenim mrežama kruži deo teksta iz četvrtog izdanja koje je objavljeno 1911. godine.

U udžbeniku se navodi da je Crna Gora do 1910. godine bila kneževina, a da je onda proglašena za kraljevinu.

Pod pojnom "Narod" piše: 

- U Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi, koji govore srpskim jezikom, a ima ih oko 300000 stanovnika. Većinom su pravoslavne vjere, a ima nešto malo rimokatoličke i muhamedanske vjere, ali treba znati da smo svi srpskoga porijekla i srpske narodnosti. Narod se obično zanima zemljoradnjom i stočarstvom, a ponešto ribolovom i trgovinom; a zanatima sasvim malo, koji su kao najvažniji uslovi za življenje i izvori za napredak i blagostanje.

Takođe se ističe da osim Crne Gore ima još nekoliko srpskih zemalja u kojima žive braća Srbi.

"Svaki Srbin u Crnoj Gori dužan je da ljubi svoju celokupnu domovinu - sve srpske zemlje, u kojima žive naša oslobođena i neoslobođena braća Srbi"...

 

U Crnoj Gori je trenutno aktuelan trend da se poriču sve veze koje je ova zemlja ikada imala sa Srbijom ili da se one stavljaju u negativan kontekst.

Podsećamo, u više crnogorskih gradova krajem novembra prošle godine osvanuli su plakati na kojima je napisano "Nikad više 1918".

Takođe, Miraš Dedeić, alias Mihailo, mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, održao je "zanimljivo obraćanje" na Badnji dan na Cetinju.

On je citirao srpskog pisca Dobricu Ćosića: "Srbija je sve na lazi dobila". Istakao je i da Crnogorci nisu Srbi, već narod koji obnavlja svoju državu.

Kakvo je vaše mišljenje o pomenutom udžbeniku? Pišite nam u komentarima.

VIDEO: Dačić: Srba ima 30% u Crnoj Gori, treba da budu deo vlasti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiki

    18. januar 2019 | 06:53

    Da smo Srbi naravno! O da se neko veoma trudi da nas izbrise!

  • HN

    18. januar 2019 | 07:22

    Samo je to bilo izbrisano u udzbenicima posle 2. S. rata,pa su mnogi zaboravili sta su. Pozdrav za bracu iz Srbije i Hercegovine.

  • Andrija Berane

    18. januar 2019 | 11:31

    Crnogorci su vazda bili najveći Srbi kroz Istoriju. Ovo sad što brukaju Crnu Goru i poriču Srpstvo to je sramno da ne može biti sramnije. Nedavno čitam ovaj jedan promijenio Đedu nadgrobni spomenik đe se pominjalo Srpstvo. Dokle ide to ludilo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA