≫ 

Mali Pavle dobio je ime po patrijarhu, a sada je sa 8 godina učinio podvig kojim se u Mostaru diče i oni najčeličniji (FOTO) (VIDEO)

Nakon izlaska iz ledene Neretve Pavle je dobio zlatnik

  • 7

Osmogodišnji Pavle Žerajić prvi je doplivao do časnog krsta u reci Neretvi u mostarskom naselju Ortiješ. Pavlu je zlatnik nakon izlaska iz Neretve uručio iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović.

Žerajić je bio jedan od tridesetak učesnika koji su odlučili da ožive običaj plivanja za časnim krstom na Bogojavljenje u Mostaru, što je drevni pravoslavni običaj.

- Povuklo me da plivam jer je moj tata plivao skoro svake godine. Super je bio osećaj da plivam za časni krst i kad sam izašao iz vode. Nije mi bilo hladno u Neretvi - rekao je mali Pavle.

Foto: Privatna arhiva

Bogojavljensko plivanje za časni krst već treću godinu se održava u mostarskom naselju Ortiješ.

Paroh blagajski Branimir Borovčanin rekao je da raduje to što svake godine na Bogojavljenje ima sve više plivača na Neretvi, među kojima je sve više mladih.

- Nama koji posmatramo sa obale ovo izgleda strašno, ali onima koji plivaju nije hladno. To je ta blagodat Božja, ta sila koja ih greje u hladnoj vodi prilikom tradicionalnog običaja vađenja krsta - rekao je Borovčanin.

Borivčanin kaže da je posebno lepo videti da na Neretvi na Bogojavljenje zajedno plivaju očevi i sinovi, ali da je pohvalno i to što je bilo i starijih koji su se odvažili na ova potez. Najstariji plivač imao je 65 godina.

Foto: Privatna arhiva

Učesnik bogojavljenskog plivanja Pavle Žerajić, koji je poreklom iz Mostara, ali je trenutno nastanjen u Nevesinju, rekao je da je bilo hladno, ali da je jedva čekao ovaj praznik jer je njegov otac svake godine plivao za časni krst.

- Bila mi je čast da plivam za časni krst i doći ću i iduće godine - rekao je Žerajić koji je ime dobio po patrijarhu..

Foto: Privatna arhiva

Davor Sudar iz Mostara kaže je da je ovo lep običaj kojim se neguje tradicija i koji mnogo znači povratnicima u Mostaru.

Plivanju je prethodila Sveta liturgija u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju, a nakon događaja organizovano je druženje i posluženje za sve učesnike i goste u Društvenom domu u Ortiješu.

Foto: Privatna arhiva

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje u Mostaru je prvi put održano 2017. godine na rijeci Neretvi, u mostarskom naselju Ortiješ.

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    19. januar 2019 | 18:30

    Bravo za roditelje,sto vaspitavaju dete u duhu svoje vere.Mili ziv nam bio.Ti si ponos tvog pravoslavnog roda.

  • Жељко

    19. januar 2019 | 20:04

    Дете драго свака част. Жив и здрав био. Понос својих родитеља.

  • Boža zemunac

    19. januar 2019 | 17:55

    Živ bio Pavle i Bog te čuvao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA