Dragan je uhvatio časni krst, a sa njim možda i ešerihiju koli: Vernicima kapale fekalije na glavu dok su plivali na Bogojavljenje

Mladići u Novom Selu kod Štipa plivali za Bogojavljenski krst u reci punoj fekalija

  • 4

Više stotina mladića širom Makedonije danas su skakali u hladne vode reka i jezera ne bi li uhvatili bogojavljenski krst. Tako je bilo i u Novom Selu kod Štipa. Sreću da prvi dopliva i uhvati časni krst imao je Dragan Džonov.

Ovaj mladić će biti srećan ako pored Bogojavljenskog krsta u reci Bregalnici nije uhavtio i ešerihija koli, jednu od najčešćih i najupornijih bakterija koje se nalaze u vodama zagađenim fekalijama.

Sveti krst danas je bio bačen u reku Bregalnicu sa kamenog mosta u Novom Selu ispod koga prolazi stari i dotrajao kolektorski sistem.

Foto: Facebook/GragjanskoDemokratskaUnijaStip

- Dok su vernici u reci plivali da bi uhvatili časni krst, na glavu su im kapale fekalije iz starog kolektorskog sistema. To nije smetalo lokalnim čelnicima da se slikaju i objašnjavaju koliki veliki su vernici i odgovorni političari - ogorčeno je izjavio Borče Pačemski, predsedik Građansko demokratske unije iz Štipa.

Njegov zaključak je bio – sramota, rezil i neodgovornost.

Iako je plivao u Bregalnici "obogaćenoj" fekalijama, Dragan Džonov iz Novog Sela je bio presrećan što je uhvatio Bogojavljenski krst. On je za časnim krstom do sada plivao šest puta, a pretposlednji put pre deset godina.

Foto: Facebook/GragjanskoDemokratskaUnijaStip

- Sam Bog, ili ne znam šta me je ovoga puta nateralo da ponovo plivam za časnim krstom, ali sreća mi se nasmejala - izjavio je Džonov.

On će prema običajima sa svetim krstom u narednih sedam dana posećivati domove u Novom Selu da domaćinima donese zdravlje i berićet, a za uzvrat će biti darivan.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Косингас

    19. januar 2019 | 23:02

    И онда ви који живите у Старој Србији и који и даље поштујете српске обичаје кажете да сте неки нови народ, неки Македонци, који су опет према свим историјским изворима антички Грци.

  • Kiki

    20. januar 2019 | 07:00

    Kako li se to pliva u vodi do kolena?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA