Mestašce na hrvatskom ostrvu Hvar daje platu, stan i bonus od 6.700 evra godišnje, ali lekara nema: Na oglas se javila samo jedna doktorka iz inostranstva

Žitelji ovog mestašca sa nešto manje od 500 stanovnika kažu da nemaju doktora i da im je zato veoma teško, kako starijim osobama, tako i deci i mlađem svetu

  • 2

U mestašcu Sućuraj na hrvatskom ostrvu Hvar već pola godine je otvoren oglas za lekara opšte prakse. Uz platu i stan, opština nudi i pozamašan bonus od 6.700 evra godišnje. Iz Hrvatske se na oglas niko nije javio. Za posao je jedina zainteresovana doktorka iz Makedonije, objavila je Hrvatska radio televizija.

Ambulanta u Sućuraju na ostrvu Hvar je prazna. Nema pacijenata, jer nema ni lekara. Medicinska sestra Jadranka Frančević je sama. I nije joj prvi put u 37 godina radnog staža.

Žitelji ovog mestašca sa nešto manje od 500 stanovnika kažu da nemaju doktora i da im je zato veoma teško, kako starijim osobama, tako i deci i mlađem svetu.

Tri puta nedeljno na dva-tri sata dođu u ispomoć lekari sa Jelse. To je samo "vatrogasna" mera koja traje već pola godine, koliko je i otvoren oglas za lekara kome uz platu i besplatan stan opština nudi i bonus od 6.700 evra godišnje.

Ovom mestu fali lekar, a život stanovništvu je zbog toga veoma otežan Foto: Sucuraj.com

- Do dana današnjeg niko nije došao, ali imamo najavu da bi nam mogla doći doktorka iz Makedonije, kad se srede papiri. Znači niko iz Hrvatske neće u Sućuraj - rekao je za HRT načelnik opštine Sućuraj, Ivan Slavić.

Najbliža Hitna pomoć je u Jelsi. Do nje ima 53 kilometra. Put je loš, pa Sućurani kažu da se ne stiže u okviru „zlatnog sata“ hitne. I nije ova priča jedinstvena, ima toga i u drugim malim mestima na ostrvima i Zagori. Lekara ni za leka.

- Vi nećete moći nagovoriti mlado čeljade da ode tamo zato što će sve to isto dobiti u Splitu, a odgovornost je ni pola od one kad si sam u nekom malom mestu - iskren je dr. Dragomir Petrić, direktor Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Na konkurs je javila samo jedna lekarka iz Makedonije Foto: Sucuraj.com

Medicinskih sestara manjka i u Splitu. Kad Jadranka i Ida, koja je u patronaži, odu u penziju, biće problem.

- Jedino ako se neka sestra ovde ne uda, kroz smeh kaže Jadranka Frančević, medicinska sestra u Sućuraju.

VIDEO: Senzacionalno otkriće: Stiže nam "živi" lek za rak i leukemiju, najpoznatija srpska doktorka donosi vesti iz Amerike

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA