Bivši premijer Slovenije Janez Janša mora da plati odštetu od 6.000 evra zbog uvredljivog tvita

Novinarku i njenu urednicu je nazvao "opranim prostitutkama" čije su "jeftine usluge" u ponudi na "Fejsbuk stranici javne kuće"

  • 0

Lokalni sud u Velenju naložio je lideru SDS i bivšem premijeru Janezu Janši da, zbog uvredljivog tvita, plati odštetu od 6.000 evra uz kamatu novinarki RTV Slovenija Eugeniji Karl.

U presudi izrečenoj nakon ponovnog suđenja, kojom je potvrdio svoju prvobitnu odluku, sud je odredio Janši da plati i troškove spora u visini od 513 evra, prenosi STA.

U poruci koju je na Tviteru objavio 2016. godine, Janša Eugeniju Karl i urednicu RTV Slovenija Mojcu Pašek Šetinc nazvao "opranim prostitutkama" čije su "jeftine usluge" na ponudi na "Fejsbuk stranici javne kuće", podseća slovenačka agencija.

Ove dve novinarke su podnele zasebne tužbe protiv Janše, a sud u Velenju je, kao prvostepeni, presudio u korist obe.

Janša se žalio na obe sudske odluke, pri čemu je Viši sud u Celju stao na njegovu stranu i naložio ponovno suđenje u slučaju Karlove, ali je potvrdio prvostepenu presudu u slučaju Pašek Šetincove.

Danas je i sud u Velenju potvrdio svoju prvobitnu presudu, naloživši mu da odštetu plati u roku od 15 dana.

Janša se na presude žalio na osnovu načina na koji mu je tužba dostavljena, tvrdeći da to nije učinjeno na adekvatan način i da je zbog toga propustio rok da na njih odgovori.

Sud je, međutim, zaključio da je sve učinjeno kako treba, a uz to je istakao da činjenica da je Janša poznata i uticajna ličnost ne može da se prenebregne i da njegov tvit "ne može da se smatra slobodom govora" te da je povredio "pravo na lično dostojanstvo i bezbednost druge osobe".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA