≫ 

Stranka Bakira Izetbegovića traži da Republika Srpska promeni ime: Ubrzo je usledio odgovor na ovu provokaciju

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravna na teritoriji Bosne i Hercegovine, ukljucujuci oba entiteta i Brcko disktrikt

  • 75

Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića želi promenu imena entiteta Republika Srpska, tvrdeći da je taj naziv korišćen u cilju diskriminacije Bošnjaka i Hrvata, i namerava da pokrene pravnu proceduru, objavili su lokalni mediji u BIH.

Ta stranka će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS, prenosi sarajevska TV Fejs.

- Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišćen u svrhu diskriminacije i iskljucivanja druga dva konstitutivna naroda - Bošnjaka i Hrvata - navodi se u saopštenju SDA.

SAD je politička partija Bakira Izetbegovića Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vezivanje imena bilo čega, u multietničkoj zajednici kakva je BiH, za samo jedan narod, po principu etničke privilegovanosti protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadredena Ustavu BiH, tvrde u SDA.

- Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnicki entitet u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen ni u nazivu, a drugi isključeni - dodaju iz SDA.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravna na teritoriji Bosne i Hercegovine, ukljucujuci oba entiteta i Brcko disktrikt.

- To je potvrdeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima - navodi se u saopštenju.

Predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je najava Stranke demokratske akcije (SDA) da će pokrenuti pravnu proceduru preispitivanja imena Republike Srpske provokatorska i da predstavlja rušenje Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Foto: Tanjug/Tanja Valic

Navodi da je naziv Republika Srpska korišćen u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda degutantni su i smešni, jer ih kao činjenicu iznose upravo oni koji 12 godina neće da sprovedu odluku Ustavnog suda o konstitutivnosti srpskog naroda u Federacija BiH, rekao je Čubrilović.

On je naglasio da se o nazivima Republike Srpske i Federacije BiH odlučivalo 1995. godine u Dejtonu i da su potpisivanjem Međunarodnog mirovnog sporazuma svi pristali na unutrašnje uređenje BiH i na naziv Republika Srpska, koja je kao takva verifikovana u Ustavu BiH, kao sastavnom delu Dejtonskog mirovnog sporazum.

Potezati danas u dnevnopolitičke svrhe pitanje promene naziva Republika Srpska znači rušenje Ustava, nakon čega više niko ne bi mogao da predvidi razvoj situacije, poručio je Čubrilović.

On je istakao da bi eventualno stavljanje takve incijative na dnevni red Ustavnog suda bio jasan znak da je projekat zvani Bosna i Hercegovina prestao da postoji, jer bi time bio srušen Ustav na kojem počiva i više ne bi bilo zajedničkog suživota dva ravnopravna entiteta.

VIDEO: A možda su nezadovoljni i zbog ovoga: "Despot", prvo oklopno vozilo Republike Srpske

(Telegraf.rs/Tanjug/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miladinka

    23. januar 2019 | 17:37

    Uredi svoju drzavu po USTAVU da cvetaju ruze a ne da smrdi gde god okrenes glavu!Srbi su odlucili davno da sezove ovako kako se zove!😄

  • goran...

    23. januar 2019 | 16:58

    hahahahahaa...cika bakir izgubio kompas totalno...da nece uskoro izbori,inace takve nebuloze pokusavaju da provuku pred izbore...

  • Ja

    23. januar 2019 | 17:26

    Ja zivim vec dugo vani i ako kazem da sam iz Bosne automatiski ljudi smatraju da sam muslimanka .Meni to smeta i ja objasnim da u Bosni zive Muslimani Srbi i Hrvati . Smatram da smo mi srbi a i hrvati diskriminirani.A i zastava Bosne ne govori drugacije. Nemozete ocekivati da vam mi srbi i hrvati to predjemo a u Sarajevu farbate i trotoare u zeleno. Protiv muslimana nemam apsolutno nista protiv ali prvo se morate promijeniti pa mozda jednog dana bude po starom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA