Ovih pet koraka dele Makedoniju do članstva u NATO: Pod novim imenom na putu ka Alijansi

Otkako je grčki parlament juče ratifikovao Dogovor iz Prespe, Republici Severna Makedonija do punopravnog članstva u NATO, od sedam, ostalo je još pet koraka

  • 11

Makedonija je od juče postala Republika Severna Makedonija u međunarodnim odnosima. Ratifikacijom Prespanskog dogovora i u grčkom parlamentu, njeno novo ustavno ime za međunarodnu upotrebu stupilo je na snagu odmah, a za unutrašnju upotrebu će se koristiti dosadašnje ime Republika Makedonija sve dok Grčka ne ratifikuje i protokol za članstvo susedne zemlje u NATO.

Dakle, Makedonija je pod novim imenom krenula ka Alijansi. Već u martu može da očekuje poziv za članstvo, a 2020. godine da i zvanično postane 30. članica NATO.

Otkako je grčki parlament juče ratifikovao Dogovor iz Prespe, Republici Severna Makedonija do punopravnog članstva u NATO, od sedam, ostalo je još pet koraka.

Prvi i drugi korak, formalno sprovođenje Prespanskog dogovora je završeno – 11. januara u Makedoniji, a dve sedmice kasnije, 25. januara u Grčkoj.

Foto: Tanjug/ AP

Naredni korak je da NATO pripremi Protokol Vašingtonskog dogovora o pristupanju nove članice. To je ustvari amandman na originalni dogovor Severnoatlasnog saveza zaključen 1949. godine, podseća novinska agencija META.

Odmah nakon toga počinje četvrti korak, proces ratifikacije protokola, u kome svaka od 29 članica NATO treba da ratifikuje protokol prema nacionalnim procedurama. Taj proces traje različito u svakoj zemlji. Grčka je najavila da će prva ratifikovati protokol, a očekuje se da taj proces u svim članicama Alijanse bude završen do kraja godine.

Dok traje ratifikacija, Makedonija će „dobiti stolicu u NATO“ i do određenog nivoa će učestvovati u procesima u Alijansi, recimo na svim forumima i susretima, ali bez prava glasa.

Foto: Tanjug/AP

Peti korak je poziv za pristupanje, koji će Severnoj Makedoniji uputiti generalni sekretar NATO kada sve članice obaveste SAD, deponenta dogovora, da su

ratifikovale pristupni protokol.

Severna Makedonija u šestom koraku će trebati i sama formalno da prihvati pristupanje u NATO, sa referendumom ili glasanjem u Sobranju. Potom odluku o pristupanju treba da dostavi Stejt departmentu SAD, „čuvaru“

Vašingtonskog dogovora, i tako će i formalno postati 30. članica NATO.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanče

    26. januar 2019 | 20:47

    Nisam Makedonka, ali ne u NATO Makedonci moji. Kako god da se zove za mene će ostati samo Makedonija. Živela Makedonija!!! ❤♥❤♥❤

  • MVP

    26. januar 2019 | 21:17

    Severna Albano Makedonija nikad neće ući ni u NATO ni u EU,jer neće postojati kao država.

  • Nikolas

    26. januar 2019 | 20:47

    JOS JEDNA MALA ZEMLJA KOJA JE SILOM UGURANA U NATO I KOJA CE NESTATI U SLEDECEM RATU U DELICU SEKUNDE ZA TUDJE INTERESE!!! BRAVO!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA