Bosanci proizvode oružje u enormnim količinama, a najveće isporuke idu za ovu zemlju

U plasmanu onoga što se izvozi iz BiH ipak dominira municija jer se na nju odnosi 94 posto prodate robe

  • 6

Kapaciteti industrije oružja u Bosni i Hercegovini jačaju svake godine, a izvoz municije i vojne opreme iz te zemlje konstantno raste, pokazatelji su Spoljnotrgovinske komore BiH koje u utorak prenose banjalučke "Nezavisne novine".

Prema dostupnim pokazateljima, izvoz fabrike vojne opreme u BiH bio je vredan nešto više od 100 miliona evra, a to je za 5,7 posto više nego u 2017. godini.

Najveće izvozno tržište za vojne proizvode iz BiH u protekloj je godini bila Saudijska Arabija i tamo je plasirana municija i vojna oprema u vrednosti oko 38 miliona evra.

Drugo po veličini bilo je tržište Turske, u koju su fabrike vojne opreme iz BiH izvezle robu vrednu 15,5 miliona evra.

Među kupcima je i Avganistan, gde su iz BiH prodali oružje i municiju vredne 11,7 miliona evra, ali i SAD, gde su plasirani proizvodi vredni oko 8 miliona evra.

BiH najviše izvozi municiju Foto: AP/Tanjug

Kupci vojne opreme iz BiH su i Hrvatska i Srbija.

U plasmanu onoga što se izvozi iz BiH ipak dominira municija jer se na nju odnosi 94 posto prodate robe, a ostatak izvoznog kontingenta uglavnom čini oružje.

Sve fabrike municije su na teritoriji Federacije BiH, a Almin Mališević, sekretar Udruženja metalne i elektro industrije pri entitetskoj Privrednoj komori, tvrdi kako, bez obzira na srazmerno skromnu apsolutnu brojku koja pokazuje vrednost ukupnog izvoza, s vojnom industrijom u BiH treba računati ozbiljno jer ona ima velike mogućnosti rasta.

- U BiH je namenska industrija jedna od najbrže rastućih grana. Kada gledamo ukupan izvoz ili proizvodnju, ona ne čini veliki postotak, ali rast koji ona iz godine u godinu ostvaruje daje nam za pravo da možemo računati na pozitivne učinke idućih godina - kazao je Mališević.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДрАган

    29. januar 2019 | 20:54

    Da li ste sigurni da je sva ta municija i oruzje izašla iz BiH? Ja baš i nisam siguran.

  • 011

    29. januar 2019 | 20:34

    a kosovo sigurno ne kupuje od bosne

  • BALKANSKI SPIJUN

    29. januar 2019 | 19:16

    A kad amerika prodaje onda su zlotvori a kod nas je to dobra vest hmm

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA