Dve države iz regiona priznale Guaida kao predsednika Venecuele

Pridružile se drugim članicama EU

  • 14

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova objavilo je da se Hrvatska "pridružila drugim članicama EU" i priznala vođu venecuelanske opozicije i predsedavajućeg Nacionalne skupštine te zemlje za privremenog predsednika Venecuele. Huana Guaida kao privremenog predsednika priznala je i Makedonija.

- Osuđujemo kršenje ljudskih prava i nasilje u Venecueli - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu hrvatskog ministarstva, uz ocenu da je "potrebno mirno rešenje i održavanje slobodnih i demokratskih predsedničkih izbora".

Guaida priznaje sve veći broj evropskih zemalja Foto: Tanjug/AP

"Hrvatska podržava demokratski izabrana legitimna tela Venecuele, Nacionalnu skupštinu i njenog predsednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsednika sprovede slobodne, pravedne i demokratske predsedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom pogledu se Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU".

I SKOPLJE PRIZNALO GUAIDA

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov putem Tvitera je objavio da su vlasti u Skoplju priznale vođu venecuelanske opozicije i predsedavajućeg Nacionalne skupštine te zemlje Huana Guaida za privremenog predsednika Venecuele.

- Republika Makedonija, na liniji sa svojim evropskim partnerima, podržava i smatra predsednika venecuelanske skupštine Huana Guaida privremenim predsednikom, u skladu s ustavom, kako bi se organizovali slobodni, pošteni i demokratski predsednički izbori - naveo je Dimitrov na ovoj društvenoj mreži.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    5. februar 2019 | 10:43

    Kada ove dve velesile nekoga priznaju onda je stvarno ozbiljna stvar!? Ipak oni znaju sta je demokratija i samoproglaseni predsednik??? Nedaj se slobodarski narode Venecuele, napred Maduro!!!

  • Milan

    5. februar 2019 | 10:27

    Dobar dan Venecuelo, stiže vam rat. SAD od svog postojanja nisu ratovale samo 17 godina. Sad su i u Venecueli uspeli da naprave ekonomsku krizu i hiperinflaciju. Pitanje je dana kad će doći do građanskih sukoba. Proglašen je "predsednik" Gvaido koji ima samo 35g, a do juče niko nije znao uopšte ko je on. Želim Venecueli sreću i pamet ali ovo miriše na krv...

  • Sun

    5. februar 2019 | 10:03

    Rece Hrvatska koja bas bas postuje ljudska prava..Ajde bre zabijte se u rupu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA