Hrvatice masovno idu u Nemačku samo da se porode: Žale se da je oko 55.000 beba rođeno u inostranstvu

U prvih pet godina od ulaska Hrvatske u EU, u Nemačkoj je znatno povećan broj hrvatskih državljanki koje su tamo rodile

  • 4

Dok je u Hrvatskoj sve manje rođenih, broj Hrvatica koje se porađaju u Nemačkoj se povećava, navodi se u nedavno objavljenom istraživanju.

Tako su od 2000. do kraja 2017. hrvatske državljanke u Nemačkoj rodile 54.438 beba.

Posledice iseljavanja najbolje se vide po podacima u analizi "Rađanje Hrvatica u Nemačkoj" dr. Ivana Čipina, a prema podacima nemačkog Federalnog zavoda za statistiku.

- Upravo od 1. januara 2000. godine nemačko zakonodavstvo detetu kojem su oba roditelja stranci omogućilo je sticanje nemačkog državljanstva rođenjem ako jedan od roditelja ima dozvolu boravka te legalno boravi u Nemačkoj najmanje osam godina - ističe Čipin.

Podaci objavljeni u analizi pokazuju da je u prvih pet godina od ulaska Hrvatske u EU, u Nemačkoj znatno povećan broj hrvatskih državljanki koje su tamo rodile, ali čija deca nisu rođenjem dobila nemačko državljanstvo. Tako je od 2013. do 2017. godine u Nemačkoj rođeno 4.870 dece, čije su majke hrvatske državljanke, a deca im nisu stekla državljanstvo.

Foto - Ilustracija: Profimedia, imgur.com/

Od 2005. do 2008. Hrvatice su u Nemačkoj rodile oko 200 dece godišnje koja nisu stekla državljanstvo, da bi se ta brojka u narednim spustila na sto. Međutim, od ulaska Hrvatske u EU ta se brojka opet znatno povećava pa je u 2016. u Nemačkoj rođeno 1.515 dece, čije su majke hrvatske državljanke, a 2017. je ta brojka skočila na 1.860 dece.

U isto vreme, 2017. je u Hrvatskoj zabeležen rekordni negativni prirodni priraštaj, pa je te godine u Hrvatsku bilo 17.614 više umrlih nego rođenih.

- Dakle, od ulaska Hrvatske u EU do kraja 2017. u Nemačkoj je rođeno nekoliko hiljada dece koja bi se verovatno rodila u Hrvatskoj. Jedan deo rodile su hrvatske državljanke koje nisu doselile iz Hrvatske (većinom se radi o onima doseljenim iz Bosne i Hercegovine sa hrvatskim pasošem). Bez obzira na to, iseljavanje je jedan od najvažnijih razloga zašto je u Hrvatskoj u 2017. godini zabeležen apsolutno najmanji broj živorođenih u poslednjih 70 godina - istaknuo je dr. Čipin u zaključku svoje analize.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikola

    6. februar 2019 | 16:52

    Pravo u svoju otadbinu . odakle tata i ja sam ....

  • Sloba

    7. februar 2019 | 18:53

    Bas bi me zanimalo kad bi srbi bili u eu kolko bi onda isle iz srbije i kolko srba bi na lecenje u inostranstvu islo verovatno daleko veci broj ocistimo svoje dvoriste pre neg sto gledamo djubre kod komsije

  • Iki

    6. februar 2019 | 11:32

    Idu da se porode kod oceva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA