≫ 

"Šokirao me prizor kada sam video Miška od 160 kilograma kako leži mrtav": Miodragu su kod Zadra usred dana upucali tri svinje i šest ranili

Lovci su pucali na njih jer su mislili da su divlje, ali Orešković u ovo ne veruje

  • 0

Dva lovca usred bela dana u Smilčiću na predelu Gaj kod Zadra ubili su tri svinje i šest ranili, a vlasnik životinja Miodrag Lega Orešković (50) dao im je ultimatum "da mu do subote isplate štetu ili kreće tužba".

- Policija je štetu procenila na 10.000 evra, ali mi smo se dogovorili za viši iznos, primereniji šteti - kaže Orešković koji je ostao bez rasplodnog nerasta Miška, dve krmače, dok je šest crnih slavonskih svinja ranjeno.

Orešković je penzionisani branitelj iz Donjeg Miholjca, a u Smilčić se doselio neposredno nakon Domovinskog rata, gde u naselju Ograde živi s porodicom, suprugom Ljiljanom i troje dece, kćerkom Leom i sinovima Martinom i Mateom.

SVINJE KAO TERAPIJA

Orešković se uzgojem crnih slavonskih svinja u Smilčiću počeo baviti ne samo iz finansijskih nego i iz zdravstvenih razloga. Naime, kao hrvatskom vojniku koji je bio na ratištu, dijagnostikovan mu je PTSP pa mu bavljenje svinjama, uz vezu sa slavonskim zavičajem, dobro dođe i iz zdravstvenih odnosno terapeutskih razloga.

- Moje svinje su mi bile na neki način terapija i teško me pogodilo to što sam zatekao. Posebno zbog činjenice da je među ubijenim svinjama bio i rasplodni mužjak -  nerast pa je sad pitanje kako ću da nastavim s radom - žali se Lega ili Mićo, kako ga u Smilčiću zovu. Još uvek je pod utiskom tragičnog događaja o kome priča s puno emocija.

Lovci su mislili da su svinje divlje Foto: pixabay.com/ilustracija

Taman je, kaže, sipao kafu u šoljicu kad su se začula dva pucnja iz pravca Gaja gde su u ograđenom prostoru pasle njegove svinje.

- Odmah sam uzeo jaknu, seo u auto i otišao tamo - kaže Orešković. Prizor ga je, kaže, šokirao: Nerast Miško od 160 kilograma ležao je mrtav, malo podalje usmrćene su još dve krmače od kojih je jedna skotna, a još šest "fajferica" je ranjeno. Neke i teže tako da im je život u opasnosti.

Kad je video što se dogodilo, Lega je odmah pozvao policiju. Na teren su izašli veštaci, stigao je i dežurni veterinar koji je ranjenim svinjama pružio pomoć. Malo kasnije stigli su i lovci, jedan iz Nadina, drugi iz Korlata, oba članovi Lovačkog udruženja Benkovca. Vraćajući se iz lova na lisice oni su, kako su ispričali, na svinje pucali jer su "mislili da su divlje", što je teško poverovati jer su svinje bile ograđene i sve imaju vidljive markice na ušima.

LOVCI POPILI RAKIJU I OSTAVILI PUŠKE

Prema izveštaju Policijske uprave zadarske potvrđeno je da su počinioci ovog štetnog događaja muškarci stari 61 i 62 godine s područja Benkovca koji su, vraćajući se iz lova, uz saobraćajnicu uočili više crnih slavonskih svinja. Navodno su mislili da se radi o divljim životinjama, te su iz lovačkog oružja pucali po njima.

Kad su videli šta su uradili, prema vlastitom kazivanju, ostali su i sami zaprepašćeni. Da bi se smirili, otišli su da popiju po rakiju i ostavili oružje, pre nego što su se vratili na mesto događaja. Lovci i dalje tvrde da su pucali jer su mislili da je reč o divljim svinjama. Na to Orešković odgovara da je u to teško poverovati jer je svojih 30-tak svinja pustio da pasu travu na područje ograđenom električnom žicom, zapravo električnim pastirom, a bio je i dan.

Lovci koji uporno tvrde da su pucali greškom, izrazili su svoje kajanje i pristali na dogovor s Oreškovićem oko namirenja štete.

DOGOVOR O OŠTETI

- Postigli smo dogovor, lovci su pristali da mi nadoknade štetu, a ja  sam im dao rok do subote. Policija je štetu procenila na 10.000 evra ali mi smo se dogovorili za viši iznos, primeren šteti. Pitao sam ih kako im se to moglo dogoditi, a oni su mi samo odgovorili: Oprosti pogrešili  smo! Sada imaju rok, kako sam naveo i verujem da će ga ispoštovati jer su svesni da u protivnom pokrećem tužbu - zaključuje Mićo Miodrag Orešković, zvani Lega.

VIDEO: Pomahnitala zver juri kroz Šabac

(Telegraf.rs/agroklub.com/Zadarski list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA