≫ 

Makedonija postaje 30. članica NATO: Potpisan protokol u Briselu (VIDEO)

Pristupni protokol moraju da ratifikuju sve članice

  • 11

Sve članice NATO potpisale su danas u sedištu Alijanse u Briselu Protokol koji otvara vrata za članstvo Makedonije u Alijansi, javlja AP. Tako bi Makedonija postala 30. članica NATO.

Srbija posle ovoga ostaje kao jedna od retkih evropskih država, koja nije u ovom vojnom savezu, dok će na Balkanu biti jedina u kojoj nema trupa pomenutog pakta

Ceremoniji su prisustvovali šef NATO Jens Stoltenberg i i makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Ceremoniji su prisustvovali šef NATO Jens Stoltenberg i i makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov; Foto: Tanjug/AP

Pristupni protokol moraju da ratifikuju sve članice, a kako navodi AP, Grčka, koja je donedavno blokirala napore svog suseda da uđe u Alijansu, trebalo bi da ove nedelje bude prva koja će ratifikovati Protokol.

Nakon toga Skoplje će početi da koristi svoje novo ime, a članstvo u Alijansi moglo bi da usledi ili krajem ove ili početkom sledeće godine, navodi američka agencija.

- Potpisivanje protokola otvara proces ratifikacije i nadam se da ćemo uskoro moći da poželimo dobrodošlicu 30-toj članici NATO-a. U međuvremenu, zemlja će početi da prisustvuje sastancima kao gost - rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Makedonski premijer Zoran Zaev je poručio da je ovo istorijski dan koji obezbeđuje trajnu stabilnost Makedoniji.

- Srećni smo i treba da budemo, jer ćemo obezbediti trajnu stabilnost za našu zeml?u. Omogućavamo sigurnost, bezbednost i mir. Napredak i razvoj su sada nezaustavl?ivi. Naša generacija i deca naše generacije će živeti bolje, kako u zemlji tako i u regionu - napisao je Zaev na svom nalogu na Fejsbuku.

Zvanično Skoplje je prethodno sa Atinom rešilo dugogodišnji spor Prespanskim sporazumo, prema kojem će novo ime države biti Republika Severna Makedonija.

Sporazum su, u međuvremenu, ratifikovali parlamenti obe zemlje.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA