Primali socijalnu pomoć u Švajcarskoj, a nakupovali kuće u BiH: Njihova odbrana pred sudom je čist blam

Za tri godine nakupovali su tri kuće o osuđeni na sudu u Lucernu

  • 13

Supružnici iz BiH proglašeni su krivim na sudu u Lucernu jer su od 2008. do 2013. godine od švajcarskih institucija primili 140.000 franaka socijalne pomoći, a da nisu prijavili da su u međuvremenu u BiH kupili čak tri porodične kuće.

Kako izveštavaju švajcarski mediji, oni su osuđeni zbog prevare jer kupovinu kuća nisu prijavili nadležnim socijalnim službama koje su im davale novčanu pomoć, što su, po švajcarskom zakonu, bili obavezni da urade.

Sud je, navode mediji, utvrdio da se bar jedna od tri kuće vodi na ime jednog od supružnka, zbog čega su, kako ističe, kažnjeni sa 14.400 franaka i osuđeni na uslovnu kaznu od dve godine zatvora. Bračni par je, posle donošenja nepravosnažne presude, uložio žalbu kantonalnom sudu, prenose Nezavine novine.

Kako piše "Centralplus", onlajn magazin, prevara je otkrivena slučajno kad je socijalna radnica otišla da poseti porodicu u mestu njihovog boravka u Emenu kod Lucerna.

Lucern Foto: Promo

- Bračni par nije bio kod kuće, a vrata je socijalnoj radnici otvorio njihov sin. Rekao joj je da se njegovi roditelji nalaze u njihovoj kući u BiH i da će se za nedelju-dve vratiti. Nakon toga im je pokazao i fotografije roditelja u BiH - piše portal.

Kada im je iskaz njihovog sina predočen na sudu, roditelji su se branili da dečak nije znao šta govori zbog mentalne bolesti. Portal navodi da su i suprug i supruga uporno negirali navode da u BiH poseduju nekretnine, ali da su na kraju, pritisnuti dokazima - priznali da su u periodu između 2003. do 2006. kupili tri kuće.

Prethodno im je, kako ističe portal, pokazan račun za kupovinu fasade za jednu kuću, nakon čega su roditelji priznali da postoji ta kuća, ali su rekli da nije njihova, već sinovljeva. Kasnije je suprug negirao i ovaj iskaz, tvrdeći da je pogrešno preveden i da kuća pripada ujaku dečaka, odnosno bratu njegove majke.

Na pitanje zašto je onda on potpisao račun za fasadu, odgovorio je: "Eto, tako'", piše portal. Supruga je rekla da je njen muž bio pijan i da mu je neko ugovor "poturio u džep bez njegovog znanja". Nakon što su im istražioci pokazali dokaze da su više puta boravili u BiH, povukli su iskaz da u BiH nisu bili od 1992. godine i priznali da u BiH putuju bar jednom godišnje.

- Okrivljenima bi se u pravilu seećanje vraćalo tek onda kada bi ih istražitelji suočili s dokazima. Na kraju su priznali da su oba njihova sina imala po kuću u BiH - navodi "Centralplus".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Посавина

    9. februar 2019 | 08:40

    Вијести нису потпуне, још увијек не знамо о којем пару се ради и одакле су.

  • Zoran 52

    9. februar 2019 | 07:21

    Ako što daju socijalnu pomoć toliko dugo,Šiptari su ih godinama drali za po desetoro dece.

  • brko

    9. februar 2019 | 08:58

    Bog je stvorio ovce. da se sisaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA