O naoružanom i opasnom beguncu iz BiH pišu i svetski mediji: Masovni ubica koji je služio kaznu zatvora postao glavna tema

Svetski mediji su preneli da je Gačić naoružan, opasan, i da je ranije služio kaznu zatvora

  • 0

Gotovo svi regionalni mediji su preneli vest da je ubijen Edin Gačić, višestruki ubica iz BiH, za kojim je nekoliko dana tragala cela država. O njegovim brutalnim ubistvima koje je počinio, kao i o potrazi koja je na noge digla čitavu Bosnu, pisali su gotovi svi svetski mediji.

Washington Post, New York Times, Business Insider, ABC News i mnogi drugi objavili su informaciju da je duže od sedam dana policija tragala za osobom koja je ubila dve osobe i da su ti slučajevi podigli paniku u državi.

Pre nego što je stigla vest o ubistvo Gačića, svetski mediji su navodili informacije koje su obelodanjene i u domaćim medijima: da je Gačić naoružan, opasan, i da je ranije služio kaznu zatvora - ali da je 2017. godine pušten na slobodu.

Vest o potrazi za Gačićem svetski mediji preneli su sa stranica agencije Associated Press.

Takođe, navedeno je da više od 1.200 policajaca i policijskih službenika tragalo za Gačićem, a da je bilo u planu i da se angažuju i Oružane snage Bosne i Hecegovine. 

Svetski mediji pišu o ovom slučaju Printskrin: rferl.org

Edin Gačić osumnjičen je za ubistvo policajca FUP-a, koje se dogodilo nadomak Tarčina u večernjim satima 9. februara. Policija za njim tragala od prošle nedelje zbog ubistva kod mesta Podorašac kod Konjica.

Policija je apelovana na građane da im dostave bilo koju informaciju koju imaju o Gačiću, čak su ponudili i novčanu nagradu od 25.000 evra.

UBICU POMILOVAO ČOVEK KOJI JE OSUMNJIČEN ZA RATNI ZLOČIN

Da je Edin Gačić spreman na novo ubistvo, još 2017. godine sve nadležne službe upozorio je Edham Veladžić, direktor Kazneno-popravnog zavoda u Bihaću, u kojem je Gačić jedno vreme bio pritvoren.

Ejup Ganić koji je 2000. godine bio predsednik Federacije BiH, pomilovao je tokom svog mandata bivšeg mudžahedina Edina Gačića.

Nekoliko dana pre nego što je u julu 2017. godine Gačić pušten na slobodu, Veladžić je upozorio sve nadležne institucije kako se ovaj "pacijent" priprema za novo ubistvo koje se na kraju i dogodilo.

Iza sebe već ima dva zločina Foto: muphnk.ba

Prema dokumentima koje je objavio portal InfoRadar.ba, Veladžić je 2017. godine uputio pismo centrima za socijalni rad Banjaluka i Sanski Most, županijskim policijskim stanicama u Sanskom Mostu i Bihaću i federalnoj Upravi policije, u kojem ih upozorava na mogući crni scenario, navodeći kako osuđenik boluje od poremećaja ličnosti "šizoidno-paranoidnog tipa", i kako je veštak-psihijatar konstatovao "da je reč o (verskom) fanatiku koji je izuzetno borben i uporan u zastupanju određenih ideja".

Opisujući, dalje, načine na koje je hladnokrvno izvršio dva ubistva, između ostalog i svoje majke tokom slobodnog vikend, Veladžić u pismu apeluje na sve institucije zadužene za Gačića da preduzmu odgovarajuće mere.

Podsetimo, tužilaštvo BiH je u novembru naredilo ponovno otvaranje istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Јusufa Pušine i Emira Švrakića u predmetu "Dobrovoljačka ulica".

Istraga je nastavljena zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjen ratni zločin, s obzirom na to da je na žrtve otvarana vatra nakon što su onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu.

(Telegraf.rs/N1/RTRS/Dnevnik.ba/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA