Pokušali da uvezu hiljade kilograma otrovnih mandarina u Republiku Srpsku: Zbog opasnih pesticida voće mora da bude uništeno

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je obavljena u "SP Laboratoriji" u Bečeju u Srbiji i rezultati su potvrđeni

  • 3

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 10.400 kilograma mandarina poreklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida.

Kako je navedeno, zabrana je doneta tokom redovnog pregleda pošiljke hrane pri uvozu, prenosi RTRS.

- Na osnovu izveštaja o laboratorijskoj analizi izdatog od ''Instituta za vode'' Bijeljina, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida fenvalerat iznad vrednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je uvoznik zatražio superanalizu koja je obavljena u "SP Laboratoriji" u Bečeju u Srbiji, kojom je potvrđeno povećano prisustvo ostatka pomenutog pesticida, na osnovu čega je doneto rešenje kojim je naređeno vraćanje sporne pošiljke ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora Brčko distrikta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dixi

    13. februar 2019 | 08:08

    Koliko se uveze takvog voca i povrca a da se nekontrolise ???I onda se cudimo sto smo oboleli i sto ljudi masovno umiru sad i od gripa .Za sve nevolje koje su nas snasle krivimo bombardovanje.a iz dana u dam nas bombarduju sa uvoznom otrovnom robom kpju niko nece pa sve zavrsi kod nas.Mi smo im kao deponija za otpad !!!!

  • Посавина

    13. februar 2019 | 03:38

    Сво је воће прије готови налаза и провјера завршило каи о обично на Поребричкој пијаци "Аризона"

  • lav

    14. februar 2019 | 10:58

    E sad bar mi nije zao inace nemam lovu za te mandarinke sad mi je lakse

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA