• 15

U Jasenovcu ubijeno za 800.000 više ljudi od navedenog: Autor studije o "Aušvicu Balkana" otkriva zastrašujuće podatke

- . Novi snimci otkrivaju i novu činjenicu, to jest, postojanje mnogo većih masovnih grobnica rasutih na površini od najmanje deset kvadratnih kilometara - izjavio je profesor dr Gideon Grajf

  • 15

Aero-snimci područja Jasnovaca, nastali 1945. godine, koji su nedavno otkriveni su u arhivu Edinburga, jedan su od konačnih dokaza na osnovu kojih će morati da se poveća broj ubijenih u Jasenovcu, kaže profesor dr Gideon Grajf, autor studije o Jasenovcu i jedan od odlikovanih povodom Dan državnosti Srbije.

- Jasan je zaključak da je broj ubijenih žrtava u Jasenovcu bio izuzetno veliki. Novi snimci otkrivaju i novu činjenicu, to jest, postojanje mnogo većih masovnih grobnica rasutih na površini od najmanje deset kvadratnih kilometara. Ti snimci su jedan od konačnih dokaza na osnovu kojih ćemo, bojim se, morati čak da povećamo broj ubijenih u Jasenovcu sa 700.000 ili 800.000, što su današnje procene - rekao je Grajf u intervjuu za Politiku.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Autor monumentalne studije "Jasenovac – Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti", kojeg je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao Zlatnom medaljom za zasluge povodom Dana državnosti Srbije, kaže da ga priznanje ispunjava ponosom, ali napominje da ga prihvata jedino kao kolektivno priznanje.

Kako je objasnio, jedan čovek nije zaslužan za sve ono što je rezultat ogromnog i požrtvovanog rada na podizanju srpsko-jevrejskog bedema pred revizijom prošlosti.

- Ali, eto, ja sam privilegovan što sam u ime svih primio ovaj zajednički, srpsko-jevrejski orden, za koji se nadam da će njegova replika, na ponos srpsko-jevrejskog bratstva i prijateljstva, naći mesta i u Muzeju srpske diplomatije - navodi Grajf ističući da bi mu to mnogo značilo, jer ima duboko osećanje prijateljstva prema srpskom narodu koje proističe iz njihove zajedničke istorije.

Foto: Tanjug/MSP

Govoreći o prvoj srpsko-jevrejskoj izložbi o Jasenovcu, koju je pre godinu dana priredio u UN, Grajf kaže da je internacionalizacija pitanja zaštite kulture sećanja na žrtve Jasenovca veoma važna, kao i da su važni aktivizam i pomoć progresivnim i antifašističkim snagama u Hrvatskoj da se odupru talasu revizionizma i neoustaštva.

- Veoma je važno da se osnaži saradnja svih progresivnih snaga na zaustavljanju tog opasnog neoustaškog trenda u Hrvatskoj, koji može da ohrabri neonacističke pokrete i grupacije i u drugim zemljama - rekao je Grajf.

Prema njegovim rečima, svetu je potreban holivudski film o Jasenovcu, koji treba da režira Emir Kusturica.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Moje iskustvo sa Laslom Nemešom, koji je snimio holivudski film "Šaulov sin", baziran na mojoj knjizi o zonderkomandosima, nagrađen je Oskarom. Osećam da bi "Jasenovac – Aušvic Balkana" mogao, takođe, da osvoji Oskara. Ja sam tu da pomognem da takav film bude snimljen - zaključio je Grajf.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dale

    Dari nalog UN da se izrovari 10 kvadratnih km i da se prebroje zrtve, a Hrvatska izbaci iz EU zbog zataskavanja zrtava

  • Objektivan

    Ustase su bila lose organizovana banda krvoloka,pobili bi oni i 2miliona ali nisu imali ni infrastrukturu i organizaciju za vise od 100 000....

  • C@W

    Kome je potrebna tačna brojka žrtava još,kad sve nacije revidiraju istoriju za političke svrhe,to radi i Nemačka,Hrvatska ,Srbija,....?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima