• 37

Hrvatski političar brani ustaški pozdrav: "Na srpsko-crnogorsku fašističku agresiju odgovarali smo 'za dom spremni'"

On je rekao da istorija ne počinje i ne završava se u Drugom svetskom ratu i dodaje da je Hrvatsku stvorena i odbranjena od srpsko-crnogorske fašističke agresije

  • 37

Nekadašnji potpredsednik hrvatske vlade i HDZ Andrija Hebrang založio se za lustraciju hrvatske istorije i ustaškog pozrava "za dom spremni".

Osvrnuvši se na izjavu predsednice Kolinda Grabar Kitarović da je pogrešila kada je izjavila da je pozdrav "za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, Hebrang kaže da je ona to učinila da i dobila drugi predsednički mandat.

- Pozdrav ''za dom spremni'' doživeo je drugačiju sudbinu. Taj je pozdrav u srpsko-crnogorskoj agresiji postao antifašistički! Naime, ta je agresija imala sva obeležja fašizma, uključujući strategiju ubijanja civila kao primarni cilj. Na taj fašizam ustala je hrvatska mladost koja je pozdravljala sa pozdravom ''za dom spremni" - rekao je Hebrang za hrvatski portal Dnevno.

On je rekao da istorija ne počinje i ne završava se u Drugom svetskom ratu i dodaje da je Hrvatsku stvorena i odbranjena od srpsko-crnogorske fašističke agresije, kao i da bi taj period trebalo da se vrednuje u istoriji.

- To razdoblje treba poštovati i objektivno vrednovati. Vreme je za lustraciju hrvatske istorije, za sve pa i za pozdrav ''za dom spremni'' - rekao je Hebrang.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Linz

    Po faci mu se vidi da je fasist, daleko mu kuca od moje.

  • Nebojsa

    Uzgred , ispisano je na cirilici. :-)

  • Milorad Vujicic

    Hrvatska je bila a i danas je fasisticka.Bolesni umovi kao ovaj i ne pokusavaju da sagledaju istinu.Izazvali su Srbe nacionalizmom,fasistickim pretnjama i sl.Trebslo bi ih totalno ignorisati i uopste ne stavljati komentare na njihove strane i nigdje drugdje takodje.Podjelili su i svoj narod zbog svog fasisoidnog stava.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima