• 15

Bosanke su sa muževima džihadistima otišle u Siriju, a sada mole da se vrate kući: Primite nas zbog naše dece, želimo da imaju normalan život

U Bosni formirano je Koordinaciono telo za povratak boraca, žena i dece iz Sirije, ali niko se zvaničnim putem još nije vratio

  • 15

Veliki broj žena iz raznih evropskih zemalja je otišao u Siriju na početku građanskog rata, kako bi se priključile ISIS-u. Neke su otišle svojevoljno, dok su druge naterali muževi koji su se borili za Islamsku državu. Takvih žena je bila i sa područja Balkana, a one mahom dolaze iz Bosne i Hercegovine. Sada kada mediji prenose da je ISIS poražen, one bi želele da se vrati kući, kako bi njihova deca imala normalan život.

- Nas tri, bosanske državljanke, apelujemo da nas Bosna i Hercegovina vrati natrag i našu maloletnu decu u normalan život, koji smo nekad imali - stoji u pismo 22-godišnje Sarajke koju je u Siriju odveo muž pre četiri godine.

Sarajka koja je poslala pismo, koje je Radio Slobodna Evropa dobio od njene majke, jedna je od oko 700 žena i 1.500 dece u kampu Roj, blizu grada Kamišlija na severu Sirije. Društvo u kampu su joj još dve Bosanke koje su s njom od septembra 2017. godine, otkad su pobegle iz Islamske države.​

- Nakon bekstva predale smo se Kurdima, koji su nas uzeli, a potom nas stavili u kamp. Tu boravimo približno dve godine. Ja sam jedna od bosanskih državljanki, koja se nalazi u kampu na severoistoku Sirije. Imam dvoje dece. Sa mnom se nalaze još dve bosanske državljanke, jedna ima četvoro, a druga troje dece. Mi smo otišle pod pritiskom i silom naših muževa, ne svojevoljno. Ja sam imala samo 18 godina kad sam otišla, bilo me mnogo strah posledica koje će uslediti ako ne odem, a druge dve žene su bile pod pritiskom zbog svoje dece i mogućih posledica takođe.

Neke žene su muževi naterali da odu u Siriju Foto: Tanjug/AP

Definitivnim slomom Islamske države kojoj se priključilo na desetine hiljada stranih boraca s porodicama iz svih delova sveta, između ostalih i iz BIH, ostalo je nerešeno pitanje stranih državljana, nekad pripadnika ISIS-a, sada izbeglica ili zatvorenika u kurdskim kampovima.

Stotine drugih žena iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Holandije, Kanade i mnogih drugih zemalja sada traže od vlada svojih država da ih prime nazad.

Uporedo sa zahtevima ovih žena, sve je jači pritisak na zemlje da preuzmu svoje državljane iz Sirije, posebno nakon odluke o povlačenju SAD.

Neke od žena su se vratile, poput onih iz Kazahstana, ali većina evropskih zemalja još nije rešila ovo pitanje. Neke od zemalja poput Francuske iskazale su nameru da žene i decu vrate, ali ne i teroriste. Sud u Belgiji je takođe doneo odluku da se državljanke Belgije s decom moraju vratiti u zemlju porekla.

BIH se suočila se s ovim problemom kad su porodice ove tri žene započele proces njihovog povratka.

Muževi su im se priključili ISIS-u Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Od tada do danas, formirano je Koordinaciono telo za povratak boraca i žene i dece iz Sirije, ali niko se zvaničnim putem još nije vratio.

Najveći problem jeste nemogućnost saradnje s nezvaničnim kurdskim vlastima, a prema poslednjim informacijama, intenzivno se radi na rešenju ove situacije, uz pomoć međunarodnih organizacija i SAD-a.

Iako je teško govoriti o tačnom broju bosanskih državljana, smatra se da su u Siriju i Irak od 2012. do 2017. godine otišla 172 muškarca i više od 60 žena, s oko 60 dece. Mnoga deca državljana BIH rođena su u Siriji te nisu deo ove statistike.

- Nas tri, bosanske državljanke, apelujemo da nas BIH vrati natrag i našu maloletnu decu u normalan život, koji smo nekad imali. Spremni smo podneti i sudski proces, koji će sigurno uslediti prilikom povratka u našu državu. Još jednom vas molimo u naše ime i imena naše nedužne dece da nas primite natrag i da nam pružite drugu priliku za novi život, ako ništa zbog maloletne, nedužne dece. Spremne smo podneti posledice naše greške, to je najmanji problem. Unaprijed Vam hvala i nadamo se da ćete nama i našoj deci pružiti i omogućiti drugu priliku, jer ne postoji nijedna osoba na svetu, a da ne pravi greške, pa bilo kojeg oblika. Još jednom, hvala - napisala je 22-godišnja Sarajka.

Nju je u Siriju odveo muž kad je imala 18 godina.

Žele da se vrate kući kako bi njihova deca imala normalan život Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Nakon što je poginuo, morala je da se uda za drugog muškarca iz BiH. Prvo dete rodila je na teritoriji Islamske države, drugo u kurdskom kampu, u aprilu 2018. godine, gde je stigla nakon pokušaja bega iz Islamske države.

- Mi priznajemo svoju ogromnu grešku, koju smo napravile došavši u Siriju i sada se kajemo zbog toga. Dokaz toga jeste upravo beg iz Islamske države. Nakon smrti naših muževa, pokušale smo na razne načine da pronađemo izlaz i put iz pakla dešavanja, ali neuspešno, sve dok nismo počašćeni prilikom koja se desila 2017. god. Takođe, ako bi nas vlasti uhvatile prilikom bega iz ISIS-a, bile bismo smaknute, tj. bile bismo ubijene, a naša deca ostavljena na milost i nemilost u nepoznatom i preopasnom području, gde se vode neprekidni ratovi, kako vam je sigurno poznato - napisala je u pismu.

(Telegraf.rs/Radio Slobodna Evropa)

Komentari

  • Marijana Bakov

    Pitala bi ovu zenu kakva je to majka,koja udaje dete pre punolestva a zatim u 18 god daje dozvolu za odlazak u Siriju?Ne bi trebalo ali ipak mi je zao ove devojke.Cist primer kako roditelji robujuci raznoraznim predradudama upropaste zivot detetu.Ej bre ona 22 godine vec dva deteta od razlicitih muzeva.Zasto prisiljavate zene koje su udovice da se ponovo udaju?

  • brko

    Promiče njih Bakir zato sto ih je on i njegovi sljedbenici tamo i poslali u ime islama

  • Salko

    Nek ostanu tamo gde su i otišle

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima