Ponovo osvanuli ustaški simboli u Splitu: Građani nisu mogli da ih gledaju, pa su odlučili da ih sami uklone (FOTO)

Ovo nije prvi put da se u Splitu pojavljuju ustaški simboli

  • 1

U splitskom naselju Kman jutros su osvanuili nacistički i ustaški grafiti, koje je na zidu jedne zgrade išarao nepoznati počinilac.

Dalmatinski portal prenosi da su o tome obaveštene gradske službe, ali da građani nisu mogli da ih sačekaju, pa su sami počeli da uklanjaju slovo U sa krstom, kao i ostale simbole.

U poslednje dve nedelje učestalo je ispisivanje zgrada, dečijih vrtića i škola nacističkim i ustaškim grafitima.

Tokom vikenda 9. februara vaterpolisti "Crvene zvezde" su napadnuti u centru Splita od strane huligana, što je uznemirilo javnost u Srbiji i celom regionu.

Hrvatski huligani su napali vaterpoliste "Crvene zvezde" dok su šetali splitskom rivom. Oni su nosili trenerke sa klupskim obeležjima, što je pojedincima očigledno zasmetalo.

Nekoliko huligana je presrelo Beograđane i napalo ih. Trojica su se spasili begom, a četvrti je nakon nekoliko primijenih udaraca sam skočio u more.

Još se nije slegla prašina oko ovog incidenta, kada su 11. februara na zidovima osnovne škole "Skalice" u Splitu osvanuli uvredljivi ustaški grafiti, koji pokazuju mržnju prema Srbiji, školi ali i policiji.

Foto: Dalmacija Danas

Čitava fasada škole išarana je grafitima "Mrzi Srbiju", "Za Dom", "Smrt policiji", "Mrzim školu i Srbe"... Na nekoliko mesta se našlo i ustaško slovo "U", uz koje je stavljan krst. Na ulaznim vratima je iscrtan veliki kukasti krst, koji je širom sveta poznat kao nacistički simbol.

Foto: Dalmacija Danas

Nakon toga su možda čak isti vandali unakazili i dečji vrtić. Na zidu vrtića na Mertojaku crnim sprejem ispisano je ustaško slovo "U" sa krstom i poruka "Smrt pandurima".

Na istom zidu piše i "ACAB", što je akronim engleskog izraza "All Cops Are Bastards", a što bi u slobodnom prevodu značilo "Svi panduri su kop*lad".

Foto: Dalmacija danas

Potom je u Splitu osvanuo još jedan grafit. Na zgradi u naselju Spinut ispisano je "Maksovi mesari", čime se veličaju pripadnici grupe ustaškog zločinca Maksa Luburića.

Grafit je snimio stanar zgrade koji je izrazio zabrinutost zbog sve češćeg veličanja NDH i njihovih zločinaca.

Foto: Facebook/ Zoran Radman

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA