≫ 

Bura ruši sve pred sobom, panika kod Mostara: Lete krovovi, kontejneri, prevrću se šleperi (VIDEO)

Udari vetra bliže se neverovatnoj brzini od 200 kilometara na sat

  • 2

Nezapamćena bura zahvatila je noćas Crnu Goru, Dalmaciju i Hercegovinu, a udari olujnog vetra toliko su jaki da kao od šale prevrću kamione, brodove, čupaju drveće...

Orkanski vetar je toliko jak da se meštani plaše da izađu na ulice.

MOSTAR: PREVRĆU SE KAMIONI

Pripadnici Vatrogasne jedinice Mostar uklanjaju drveće s ulica i automobila, reklamne panoe, kontejnere, semafore koje je vetar kao od šale pomerao i obarao.

Na Avijatičarskom mostu došlo je prevrtanja još jednog šlepera, a kasnije se jedan kamion prevrnuo na cesti Mostar - Blagaj. To je, inače, treći slučaj prevrtanja šlepera zbog jakih udara vetra.

Na lice mesta su, uz policiju i Hitnu pomoć izašli i vatrogasci jer je vozač ostao zarobljen u kamionu.

U Meteorološkoj stanici Bijeli Brijeg potvrđeno je da je tokom noći, ali i dana duvala olujna, na momente i orkanska bura, čiji su udari bili više od 100 kilometara na sat.

TREBINJE: ODVALJEN KROV BAZENA

Jak olujni vjetar velike probleme izazvao je i u Trebinju.

Tokom noći iščupao je više stabala, a oštećeni su i javna rasveta, zelena površina i staze. Na bazenu, čija je izgradnja u toku, vetar je odneo tek postavljenu krovnu konstrukciju i bacio je u reku Trebišnjicu. Ostatke krovne konstrukcije, vetar je razneo čak dva kilometra duž reke. Značajna materijalna šteta pričinjena je u više trebinjskih naselja.

DALMACIJA: REKORDNI UDARI VETRA

Nešto posle 4 sata u Splitu je zabeležen udar bure od 176 kilometara po času, što je najveća poznata brzina vetra uopšte izmerena u Splitu. Bura je jednakom jačinom duvala i na Marjanu, gde je srušila brojna stabla i lomila ih kao grančice.

U Makarskoj je izmeren udar bure od čak 191 kilometar na sat. Za poređenje, uragan kategorije 3 ima brzine vetra od 178 do 209 kilometara na sat.

Slobodna Dalmacija javlja da je u Makarskoj odvaljen deo "Superkonzuma", odnosno da se urušio panel zida, pri čemu su se u prodavnici srušile police.

U Dubrovniku je pukao deo konstrukcije Marine Frape, a plastični delovi marine razleteli su se po celom gradu.

CRNA GORA: LETEO KROV INSTITUTA IGALO

Deo krova instituta Igalo se urušio, a velika šteta zabeležena je i na privatnim kućama, kao i elektromreži u Herceg Novom.

Čitaoci iz Igala su javili "Vijestima" da lim s krova bazena leti oko objekta i, kako navode, predstavlja opasnost za građane.

I u ostalim delovima Crne Gore duva jak vetar, a u Baru je uspeo da obori skelu koja je postavljena na hotelu u Bulevaru dinastije Petrović.

(Telegraf.rs/Avaz.ba/Balkans.aljazeera.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijan

    23. februar 2019 | 12:59

    Strašno šta se dešava u Republici Herceg Bosni !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA