Zašto desnica u Hrvatskoj napada Kolindu Grabar Kitarović?

Predsednica Hrvatske na konferenciji za novinare odrekla ustaškog pozdrava "za dom spremni"

  • 14

Veliki broj desno orijentisanih zvaničnika izređao se poslednjih dana u medijskom prostoru Hrvatske kako bi žestoko kritikovali predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović.

Razlog leži u tome što se predsednica Hrvatske na konferenciji za novinare odrekla ustaškog pozdrava "za dom spremni".

- Kad je reč o pozdravu "Za dom spremni", počinila sam grešku rekavši da je to istorijski pozdrav, jer mi je to u više navrata rekao neko od mojih savetnika. Međutim, prihvatam stav stručnjaka da to nije stari hrvatski pozdrav. Taj pozdrav je kompromitovan i neprihvatljiv - izjavila je Grabar Kitarović i time odmah izazvala reakcije dela svojih birača na društvenim mrežama.

Mediji u Hrvatskoj postavili su pitanje može li radikalna desnica da ugrozi drugi mandat Grabar-Kitarović u Pantovčaku.

U desnici, a pogotovo u HDZ, nema ni jednog kandidata koji bi mogao da ugrozi Kolindu Grabar-Kitarović na predsedničkim izborima. Postoji samo jedna osoba koja to može učiniti, i to s levice - Zoran Milanović, piše Jutarnji list.

Zanimljivo je da, tokom svih tih napada, u odbranu predsednice nije stao niko iz HDZ-a.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominic

- Kolinda je u desnici uživala status kraljice. Lepa plavuša američki blještavog osmeha s inostranom karijerom porazila je omraženog 'Yusipovića', kako su desničari predvođeni Bujancem izrugivali dotadašnjeg predsednika Ivu Josipovića. Njena pobeda došla je u trenutku kada je Hrvatskom vladala leva Milanovićeva Vlada i levi predsednik, pa je za desnicu ona bila melem na ranu i velika nada koja nagoveštava i skoru pobedu HDZ-a. Četiri godine kasnije Kolinda Grabar-Kitarović napravila je veliko čišćenje, ali i veliki zaokret. Odrekla se pozdrava 'za dom spremni', za koji je pre govorila da je stari hrvatski pozdrav, bacila je koplje u trnje kada je reč o kritikama i napadima na premijera Andreja Plenkovića, a u to ime je smenila i svog savetnika za unutrašnju politiku Matu Radeljića. Sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem odlučila je da gradi toplije političke odnose i istovremeno naljutila svog medijskog apologeta Bujanca koji je do tada bio promoter njene politike - kaže se u analizi Večernjeg lista..

Sada je ključno pitanje ima li desnica protivkandidata kojeg će suprotstaviti Kolindi Grabar-Kitarović i ko će biti taj kandidat?

(Telegraf.rs/Klix.ba/Večernji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anti

    24. februar 2019 | 11:56

    Zato šta bi njeni neprijatelji iz levice i komunisti i jugonostalgičari i neki velikosrbi i četnici i vojvode hteli da je desnica napada ali to nije istina jer ona je i za desnicu i za sve hrvate dobila drugi mandat kad je maknula bistu druga Tita iz ureda i njegovo ime sa ulica i trgova...

  • Đura

    24. februar 2019 | 10:37

    Zato što im je dosadila desnica,ljudi bi nešto konkretno !😉

  • DARKO 100%

    24. februar 2019 | 09:54

    Politika je ku*va, izvinite sto psujem ja samo pricam onako kako cujem!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA