Balkan do kraja 21. veka na udaru prirodnih katastrofa: Poplave, suše i toplotni talasi doneće razorne posledice

Ovo će posebno uticati na egzistenciju ljudi

  • 8

Na Zapadnom Balkanu se do kraja 21. veka može očekivati povećan intenzitet nepredvidivih poplava, suša i toplotnih talasa, što će imati negativan učinak na BDP svih zemalja, na više privrednih sektora i konačno na živote i egzistenciju stanovnika, navodi se u izveštaju UNICEF-a.

- Svetski izveštaj o riziku iz 2017. godine svrstava Bosnu i Hercegovinu u zemlju visoke izloženosti prirodnim opasnostima. Klimatske promene i visoka izloženost prirodnim i veštačkim opasnostima dodatno otežavaju društveno-ekonomski razvoj zemlje - stoji u izveštaju, prenosi Klix.ba.

Očekuje nas razorne poplave Foto: Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

UNICEF navodi da uprkos očiglednim trendovima učestalosti katastrofa nije podstaknut odgovarajući pristup upravljanja tim katastrofama uzrokovanim klimatskim promenama.

Kako se dodaje, od 145 lokalnih samouprava u BiH, za 91 se smatra da ima vrlo značajan rizik od poplava i klizišta, dok se za 27 lokalnih samouprava smatra da su visokog rizika.

Navodi se da posledice svih prirodnih katastrofa mogu biti razorne, a da je prema proceni sprovedenoj nakon poplava u maju 2014. godine 81 lokalna samouprava bila pogođena sa 75 posto štete.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    24. februar 2019 | 18:37

    OVO SU KLIMATSKE PROMENE KOJE SU SE UVEK DESAVALI ILI NATO HAARP PROGRAM KOJI CE POMOCI ELITI DA MASOVNO UBIJA MILIONE LJUDI SIROM PLANETE ZEMLJE !!! SATANISTI SU PREUZELI VLAST U SVETU!!!

  • DARKO 100%

    24. februar 2019 | 18:10

    Svaka stvar u prirodi deluje prema zakonima.Priroda nikad ne krsi svojre zakone!

  • Imenjak

    24. februar 2019 | 18:26

    Dabogda sve propalo kad otetu zemlju nisu vratili i ne treba otice svi pa ce im ostati puna usta zemlje oteto prokleto pa ce sami prevrtati zemlju orati samo ne znam kome

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA