≫ 

Mladi par napustio Balkan i odselio se u Norvešku: Sada otkrivaju pravu istinu o životu u Skandinaviji

Cene odeće, obuće, tehnologije iste su kao u Hrvatskoj, a skuplji su alkohol i cigarete

  • 16

Mladi bračni par iz Zagreba, koji danas žive u Norveškoj u Oslu, napustili su Hrvatsku zauvek iako su oboje ovde imali poslove s prosečnim platama. Ovo im je treća godina u novoj zemlji koju sada nazivaju novim domom, a na putu im je i beba.

- Nigde nije bajno, no verujte nam ovde je bajka naspram Hrvatske. Mnogi tako ružno komentarišu kada ljudi pričaju kako žive vani. Ako to rade iz zavisti, pa neka se i oni odsele. Zbog toga anonimno i govorimo o svojim troškovima života - kaže nam mlada buduća majka.

Napustili su rodnu zemlju za život u nekoj drugoj Foto: Profimedia/Alamy

- Pre nego što vam pojasnim tačno kako živimo, moram vam reći da je najveća zabluda kako je ovde stalno hladno i mračno. Klima je vrlo slična onoj u Hrvatskoj, pogotovo zadnjih godina, jer se vreme svuda promenilo - rekla je.

OBOJE RADE ZA PROSEČNU PLATU, A ŽIVOT IM JE MNOGO KVALITETNIJI

I u Norveškoj oboje rade za, kako kažu, prosečnu plaću. Minimalna plata 1.845 evra, prosečna 2.870 evra.

Oslo im je novi dom Foto: Wikipedia/Helge Høifødt

- Ovde vas plaćaju po satu, pa koliko odradiš, toliko i zaradiš. Prekovremeni se plaćaju više od obične satnice. Svaki mesec poslodavac vam odvaja, čini mi se, 10 posto od plate za godišnji. Pa kada idete na godišnji odmor dobijete iznos u visini još jedne plate - pojasnila je ona.

Oni tamo žive u u stanu od 55 kvadrata.

- Za najam stana izdvajamo oko 13.000 kruna (1.300 evra) .U cenu je uključen internet i odvoz smeća. Struja nas košta mesečno oko 50 evra. Inače, u Oslu se najam kreće od 1.000 d0 1.400 evra za jednosoban stan - kaže supruga.

Oboje rade za prosečnu platu Foto: Pixabay/AlexvonGutthenbach-Linda

Oboje imaju mobilne telefone sa 16 GB interneta.

- Pretplata nas za svaki košta 499 kruna (50 evra), a ako ne potrošimo internet u tom mesecu, prebacuje se u sledeći. Na hranu potrošimo oko 5.000 kruna (510 evra). Zdravstveno se plaća do 2.500 kruna (250 evra), iznad toga se dobije takozvani free pass za tu godinu. Vrtići se plaćaju oko 3.000 kruna (306 evra) mesečno - rekla je.

Kažu da im je tu bajka u odnosu na Hrvatsku Foto: Pixabay/AlexvonGutthenbach-Linda

Kako i sami očekuju prinovu, pripremila se i za usplove koje nosi porodiljsko odsustvo.

NA PORODILJSKO IDU I ONA I SUPRUG

- Na porodiljskom možete dobiti platu u iznosu 100 odsto, ako odaberete kraći period, ili 80 odsto ako izaberete duži period. Ja ću ići na ovih 80 odsto i s bebom prosvesti 40 nedelja. Potom će na porodiljsko ići moj suprug od 19 nedelja. Kraći period bi bio 34 nedelje za mene, a 15 nedelja za njega - pojasnila je.

Oboje imaju porodiljsko Foto-ilustracija: pixabay

Cene odeće, obuće, tehnologije iste su kao u Hrvatskoj, a skuplji su alkohol i cigarete.

- Sve se može naći i jeftinije, jer su svako malo popusti i to drastični popusti, ne nazovi, kao kod nas. Alkohol i cigarete su dosta skupe - najjeftinija boca vina je 150 kruna (15 evra) - dodala je.

Iako imaju automobil, uglavnom putuje javnim prevozom.

- Ovde u Oslu većina ne koristi aute, jer je sve dobro povezano.  Gde god kreneš, začas stigneš. Mesečna karta košta 750 kruna (77 evra) i uključuje sve od podzemne, voz, tramvaja, busa i trajekta koji idu na ostrva u Oslu - zaključila je.

VIDEO: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(Telegraf.rs/24 sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    27. februar 2019 | 09:11

    Najbolje bi bilo kad bi covek u svojoj zemlji mogao da zaradi i da zivi od svog posla a u svet da ide turisticki i da trosi

  • sneza

    27. februar 2019 | 08:56

    Da bi sve te privilegije imao moras otivi sa dobrom sumom novca i naravno moras imati nekog da te tamo zaposli bez toga nista samo mucenje tesko.

  • Siniša M

    27. februar 2019 | 10:10

    U Stavangeru u Norveškoj nekada je bilo 30 tak srba, a danas ima nekoliko hiljada, mnogi rade za minimalne plate, zato što norvežani neće da rade te poslove, mnogi čuvaju babe, čiste zgrade, stanove brinu se o bolesnim starcima za mizerne plate dovode žene djecu na crno i sl. Ali kako kaže jedan naš bolje i to nego u Srbiji raditi za 25000 din, ovamo bar imaš neku šansu da nešto postignes a u Srbiji preživljavas za minimalac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA