Oglasile se bosanske tinejdžerke koje su pobegle od kuće i pridružile se džihadistma u Siriji: Ovo je njihova poruka sa ratišta

Sabina i Samra su s svojim porodicama živele u Beču pre nego što su pobegle za Siriju

  • 21

Bosanske tinejdžerke koje su 2014. pobegle iz Austrije da bi se priključile Islamskoj državi Sabina Selimović i Samra Kešinović, sada su među ženama džihadista koje mole da se sa svojom decom vrate kući u Evropu.

Kada su odlučile da se priključe džihadistima imale se po 14 i 15 godina i vrlo brzo su završile na naslovnim stranama evropskih medija. Proteklih godina o njima su dolazile različite informacije, pa čak i da su poginule.

Međutim, rema poslednjim podacima Kancelarije za zaštitu ustava i suzbijanje terorizma obe devojke su žive, imaju decu i mole da se vrate nazad u Beč.

Britanka, koje je takođe jedna od nevesta Islamske države, tvrdi da su devojke, koje su sada punoletne, zajedno sa svojom decom u kampu u blizini Idliba na kurdsko-sirijskoj granici.

Iako zakonski gledano obe imaju austrijsko državljanstvo, i imaju pravo da se vrate, stav austrijskog MUP je suzdržan oko njihovog povratka, pogotovo jer se pretpostavlja da su obe učestvovale u borbama.

Ministrastvo spoljnih poslova je međutim spremno da pomogne tinejdžerkama da se vrate.

Sabina i Samra su s svojim porodicama živele u Beču pre nego što su pobegle za Siriju. Nakon što su pozirale držeći automatske puške u rukama i otvoreno podržale Islamsku državu na društvenim mrežama, postale su svetski poznate kao "nova lica džihada".

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko

    27. februar 2019 | 14:42

    Ne razumem zasto bi se vratile, kada su zelele da idu tamo. Svako treba da snosi posledice svoje nepromisljenosti. Za takve nemam empatije.

  • aleks

    27. februar 2019 | 16:50

    Ostanite tamo i sluzite i dalje

  • damir

    27. februar 2019 | 16:28

    Mozda je to samo deo plana dzihadista da infiltriraju svoje medju normalan narod. One i dalje rade za njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA