• 10
 ≫ 

Roditelji nesrećne dece sa Paga koje je otac pobacao kroz prozor već zlostavljali mališane, bili i na sudu (FOTO) (VIDEO)

 ≫ 

Centar za socijalni rad tvrdi da nije bilo indicija da su deca zanemarivana

 • 10
Karica Rodjak Rođak, majka dece koje je otac bacio sa terase, Pag

Foto: Facebook

Slučaj sa Paga, kada je Josip Rođak sa prvog sprata porodične kuće bacio četvoro svoje dece, šokirao je region. Deca su odmah zbrinuta u bolnici, a polako počinje da se otkriva čitava pozadina ovog šokantnog zločina. Deca su živela u teškim uslovima, porodicu je kontrolisao Centar za socijalni rad, najstarije dete je izmešteno iz porodice jer se nije slagalo sa očuhom, a on je u rodnom kraju poznat kao težak čovek, kockar i prevarant.

Hina navodi da i otac i majka mališana imaju pravosnažnu presudu zbog krivičnog dela protiv braka, porodice i dece, kao i zanemarivanja i zloupotrebe prava deteta. Ove tvrdnje je naveo portparol opštinskog suda u Zadru Denis Klarendić.

Klarendić je potvrdio medijske natpise da je Josip Rođak (54), otac koji je pokušao da ubije svoje četvoro maloletne dece, u septembru 2017. godine nepravosnažno osuđen u Opštinskom sudu u Zadru na kaznu zatvora od jedne godine uslovno u trajanju od tri godine zbog krivičnog dela protiv braka, porodice i dece, kao i zanemarivanja i zloupotrebe prava deteta.

Navodi se da je na istu kaznu zatvora osuđena i njegova supruga, majka dece.

- S obzirom da se na prvostepenu presudu nisu žalili, ona je u novembru 2017. postala pravosnažna - rekao je Klarendić.

Josipu Rođaku juče je određen jednomesečni istražni zatvor zbog uticaja na svedoke i opasnosti od ponavljanja dela i zbog nesmetanog odvijanja krivičenog postupka zbog posebno teških okolnosti krivičnih dela.

Otac koji je decu bacio sa prvog sprata Foto: Facebook/Josip Rođak

POVREĐENA DECA SU STABILNO

Zdravstveno stanje sedmogodišnje devojčice iz Paga, koja se leči od povreda u KBC Zagreb i dalje je stabilno, doznaje se danas u bolnici, a ostalih troje, koji se leče u zadarskoj bolnici, dobro su i, kažu lekari. Oni se oporavljaju prema očekivanjima.

Stanje sedmogodišnje devojčice "je stabilno, nema novih komplikacija i pogoršanja“, izjavio je danas Hini direktor jedinice intenzivne pedijatrijske nege KBC-a Zagreb docent Milivoj Novak. Dodao je kako su lekari optimistični oko njenog oporavka.

Ona je najteže povređena od četvoro dece, koju je njihov otac jedno po jedno bacio sa balkona porodične kuće u Pagu u četvrtak, 28. februara. Troje dece starosti od tri, pet i osam godina, koji su na lečenju u Opštoj bolnici Zadar, dobro su i oporavljaju se prema očekivanjima, potvrdio je u subotu Hini Edi Karuc, zamenik direktora zadarske bolnice.

- Troje dece uzrasta tri, pet i osam godina, koji su na lečenju u Opštoj bolnici Zadar, dobro su i oporavljaju se prema očekivanjima. Dvoje dece nalazi se na Odeljenju dečje hirurgije, a devojčica koja je juče operisana u toku dana biće iz Jedinice intenzivnog nege premeštena u zajedničku sobu - potvrdio je zamenik direktora zadarske bolnice Edi Karuc.

Ovaj slučaj je šokirao čitav region Foto: Facebook

NAJSTARIJE DETE IZMEŠTENO IZ PORODICE

Peto, inače najstarije dijete, žene uhapšenog muškarca (54), a koja sa njima ne živi već neko vreme, već je smeštena u Domu za nezbrinutu decu u Rijeci, sa neopisivom tugom dočekala je vest o svom bratu i sestrama koje je otac bacio sa balkona porodične kuće na Pagu. Upućeni u problematiku nam kažu da je devojka naslućivala loš ishod jer da “dok je bila u kući, šamari i uvrede su bili svakodnevica”.

- Ta najstarija ćerka jesenas je postala punoletna. Znate, nije toj devojčici bilo lako odrastati u disfunkcionalnoj porodici. Dosta je provela u domu iz kojeg je često bežala. Malecka je znala da se požali da su je roditelji strpali u dom kako im ne bi smetala dok se iživljavaju nad ostalom decom. I žalila je što sa njom u Dom nisu otišle i sekice da se spasu.

Supruga uhapšenog je znala da mi se požali da je sa mužem sve teži suživot jer da mu deca nisu prioritet, nego automobili - rekla je porodična prijateljica supružnika za Jutarnji.hr.

U RODNOM KRAJU NEMAJU LEPE REČI ZA OCA MONSTRUMA

U svom virovitičkom kraju otac četvoro dečice ne važi za dobrog čoveka. Oni koji ga poznaju od malih nogu otkrivaju nam kako je još kao dete bio sklon nestašlucima koji su prerasli u netrpeljivost šire okoline. Kada je postao punoletan imao je i probleme sa zakonom.

- Krao je. Imao je bujnu maštu pa je i lagao do te mere da sasvim okrene priču pa mu, onaj koji ga ne poznaje, poveruje. Nije voleo ni da radi pa je odlučio zarađivati kockanjem, ali mu ni sreća u kocki nije išla. Zapadao je u dugove pa su ga ljudi jurili po mestu, čekali ga pred kućom, u ulici, zvonili mu na vrata što je izluđivalo njegove roditelje - kaže za Jutarnji.hr bivši sused osumnjičenog muškarca kojem je laknulo nakon što se odselio iz virovitičkog kraja.

Porodica je živela u teškim uslovima Foto: Facebook

ZGROŽEN ISPADOM SVOG RADNIKA

Davor Šanko, šef recepcije kampa, zgrožen je činom svog radnika.

- Kod nas je zaposlen od 1999. godine sa jednim kratkim prekidom. Nakon uzastopnih nekoliko noćnih smena, od ponedeljka je trebao biti slobodan narednih nedelju dana. Nije bilo indicija da sa njim nešto nije u redu. Što se tiče njega kao radnika, bio je u redu, korektan, bez ikakvih prigovora na njegov rad. I nije tačno da smo ga zaposlili kako bismo mu izašli u susret jer je imao četvoro dece, već naprotiv, on je dobar radnik. Ovakav nečovečni potez koji je napravio osuđujemo - poručio je Šanko.

Kao što smo već izvestili, zadarska policija je 54-godišnjaka krivično prijavila zbog četvorostrukog teškog ubistva u pokušaju za koje je predviđena kazna zatvora od deset godina do dugotrajnog zatvora. Otac četvoro dece mogao bi teoretski završiti u zatvoru 50 godina, no pokaže li se da je bio neuračunljiv, uopšte neće biti poslat u zatvor već na psihijatrijsko lečenje.

Sasvim je izvesno da će u prvoj fazi postupka biti osumnjičen za 4 pokušaja teškog ubistva. Teško ubistvo jedno je od najtežih dela u krivičnom zakonu Hrvatske za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora, a premda je to što je delo ostalo u pokušaju olakšavajuća okolnost, maksimalna kazna teoretski se može izreći i za pokušaj teškog ubistva. U ovom slučaju pokušaji ubistva biće okvalifikovani kao teški iz najmanje dva moguća razloga - najpre zbog godišta dece, a zatim načina na koji su ubistva pokušana.

Centar je kontrolisao porodicu Foto: Tanjug/HINA

MINISTARKA NAJAVILA SMENU DIREKTORKE CENTRA ZA SOCIJALNI RAD

Ministarka demografije, porodice, mladih i socijalne politike Nada Murganić predložila je danas da se smeni direktorka Centra za socijalni rad u Zadru koji je nadležan za Pag.

- Na prvim preliminarnim proverama upravnog nadzora uočeni su teški propusti u radu direktorke Centra za socijalni rad Zadar - rekla je ministarka i dodala da će zahtevati da se preispita odgovornost direktorke Centra Vesne Burčul.

Murganić je rekla da će se upravno veće Centra u Zadru sastati već u ponedeljak, pa da će se nakon nalaza istrage doznati ko je zakazao u praćenju i nadzoru porodice sa Paga koja je dugo bila pod kontrolom centra.

- Osim upravnog nadzora, sprovodi se i nadzor o nadležnosti Komore socijalnih radnik. Sistem nije adekvatno brinuo o ovoj porodici. Zbog toga poduzimamo mere prema odgovornima i delovaćemo prema drugima u tom lancu odgovornosti.

Kontrola ove porodice nije bila sveobuhvatna. Trebalo se voditi računa o kompetencijama porodice da brine o deci - pojasnila je ministarka. Ona rekla je da decu pogođenu tragedijom treba zbrinuti, i da se ona trebaju da se oporave psihički i fizički.

- Treba ih smestiti zajedno u adekvatnu zamensku porodicu i pokrenuti postupak procene da li je majka kompetentna da brine o deci - dodala je.

DIREKTORKA CENTRA NEGIRA DA JE BILO PROPUSTA

Nekoliko sati pre nego što je ministarka Murganić najavila njenu smenu direktorka zadarskog Centra za socijalni rad Vesna Burčul stalno je ponavljala kako u navedenoj porodici nisu uočili nepravilnosti zbog kojih bi deca bila izdvojena. Ogorčena je na tvrdnje po medijima da nisu dovoljno učinili kao centar kako bi se tragedija eventualno sprečila.

- Ni u jednom trenutku, ponavljam, nije bilo indicija da su deca zanemarivana. Piše se da su u školi uočili da je devojčica neuredna. A zašto o tome nisu izvestili centar? Susedi i prijatelji te porodice takođe govore kako roditelji nisu adekvatno odgajali decu. Zašto nas i oni na to nisu upozorili ako su znali, odnosno videli? - rekla je direktorka zadarskog Centra Vesna Burčul i ponovila “da je bilo nepravilnosti, uočili bismo ih”.

Međutim, nakon što je ministarka Murganić najavila njenu smjenu, direktorka je rekla da je spremna prihvatiti odluku nadzora u vezi sa odgovornošću za rad centra, ali o kvalifikaciji "teških propusta" trebalo bi da se razgovara.

MAJKA LJUTA NA MEDIJE

- Sada sam kraj svoje dece i želim misliti samo na njih i njihovo zdravlje. Ostalo me ne zanima - rekla je majka četvoro maloletne dece koju je otac bacio sa balkona porodične kuće na Pagu.

Ljutita majka osvrnula se na neke medije koji su ušli u kuću bez njenog znanja i snimili uslove u kojima porodica živi. Objavljene fotografije sugerišu da su deca živela u nehigijenskim uslovima, no majka sve to demantuje i tvrdi da ih nije zanemarivala.

OGLASILA SE RADNICA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD

No da je porodica sa razlogom godinama bila pod nadzorom socijalne službe potvrdila je bivša radnica Centra za socijalni rad u Pagu koja je do odlaska u penziju 2014. obilazila porodicu.

- Ja sam pratila tu porodicu, a nastavila je moja koleginica. Nažalost, bilo je razloga da budu pod našim nadzorom i centar je u tom smislu dosta uradio. Bilo bi mnogo gore da nije, a stalno su bili pod našom kontrolom - rekla je ona.

Opovrgnula je medijske napise da je najstarija ćerka, koju majka ima iz prvog braka, izuzeta iz porodice zbog zanemarivanja, odnosno da je bežala od kuće kao što neki tvrde.

- Ta je djevojka odrastala u uslovima koji nisu bili idealni, ali smo je na kraju morali da je izmestimo iz porodice zbog narušenih odnosa sa očuhom. Ona je zapravo tražila da ode iz kuće - rekla je bivša socijalna radnica ističući da je otac bio brižan prema svojoj deci.

- Ne znam šta se dogodilo. Kad sam čula, ostala sam zaprepašćena. Ja sam ih godinama vodila i tako nešto nisam mogla nikada da pretpostavim. Takav postupak oca ne može niko predvideti - kaže ona za Jutarnji.hr i naglašava da je žena bila zavisna od svog supruga na više načina.

- Majka je bila pod njegovim uticajem. On je jedini radio, a ona je bila bez škole, zavisila je od njega materijalno i socijalno, zavisila je od njega u svakom pogledu. Nije imala puno manevarskog prostora, on joj je diktirao život - rekla je i dodala da su deca prilikom obilaska porodice (do početka 2014.), a tada ih je bilo troje, bila uredna i čista i da nije bilo tragova zapuštenosti.

VIDEO: Decu u 90 odsto slučajeva zlostavljaju bliske osobe

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Tanče

  2. mart 2019 | 15:10

  Kakav je taj otac? Pod hitno ga kazniti doživotno robija.....

  18
  0

  Podelite komentar

 • Cica S

  2. mart 2019 | 15:43

  I kada se to sve vec znalo, zasto su deca i dalje ostala u takvpj porodici..Zar je trebalo doci do ovake tragedije, pa da neko reaguje i spasi decu ? Sta vise reci, jadna deca..!!!

  16
  0

  Podelite komentar

 • JD

  2. mart 2019 | 20:12

  Sterilizacija i kastracija i za ljude i za zivotinje besplatno!!!

  13
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok