≫ 

Strašna istina o deci sa Paga koju je otac bacio sa terase: Pre 5 godina trebalo je da ih oduzmu roditeljima, ali je ta odluka povučena

Tragedija je mogla da se spreči

  • 3
Josip Rođak, Katica Rodjak Rođak, majka dece koje je otac bacio sa terase, Pag Foto: Facebook

Deca s Paga koje je otac bacio s pet metara visokog balkona se oporavljaju, a istraga slučaja tek sledi. Portparol Opštinskog suda u Zadru Denis Klarendić kazao je kako je 2014. postojala mera da se deca oduzmu roditeljima, ali ta odluka je brzo povučena bez konkretnih razloga.

- Radilo se o privremenoj meri kojom su deca, najstarija ćerka i dve mlađe, jer tada nisu imali druge dece, oduzeta porodici i određeno je da će biti dodeljene Centru za socijalni rad ili nekoj od udomiteljskih porodica. U februaru 2014. povučen je takav predlog i obustavljen je postupak. U odluci koju sam ja video se uopšte ne navode razlozi povlačenja, ali ju je Centar povukao - rekao je Klarendić i dodao kako su roditelji bili osuđivani uglavnom za zanemarivanje dece 2013. godine.

Na pitanje novinara šta sve spada po zanemarivanje, rekao je: "odgajanje, obrazovanje, higijena, vređanje, ima tu svašta, ne znam detalje".

Ocu je određen pritvor do 30 dana Foto: Facebook/ Josip Rođak

Duško Berović, portparol Županijskog državnog tužilaštva u Zadru takođe je komentarisao slučaj i kazao kako će okrivljenog oca Josipa Rođaka prebaciti u Zagreb na psihijatrijsko veštačenje.

- Županijsko državno tužilaštvo je dostavilo rešenje o sprovođenju istrage protiv 54-godišnjaka zbog četiri krivična dela pokušaja teškog ubistva, to rešenje ide okrivljenom i njegovom braniocu, koji imaju pravo u roku od osam dana da podnsesu žalbu na to rešenje, žalbu rešava sudija istrage u Zadru - rekao je Berović i dodao kako je advokatu Josipa Rođaka rešenje dostavljeno.

Objasnio je proceduru koja sledi.

- Procedura je da se čeka da rešenje bude pravosnažno, odnosno dostava rešenja, onda se kreće s dokaznim radnjama ili istražnim radnjama. Za sada će biti otprilike četiri svedoka, među njima ima i dece koja su žrtve, a potom će se sprovesti odgovarajuće veštačenje, primarno psihijatrijsko veštačenje koje mora da utvrdi opšte društveno stanje samog okrivljenog, a posebno njegovo stanje u vreme počinjenja dela, da li je bio svestan šta radi i da li je mogao da upravlja svojim postupcima - kaže Berović.

Nalazi krvi i urina još nisu gotovi jer se čekaju otprilike 15 dana.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Banat

    4. mart 2019 | 21:08

    Da su ih bar oduzeli od takvih roditelja nebi došlo do ovakve nesreće.

  • Јасмина

    5. mart 2019 | 15:36

    Центар за социјални рад их зна као проблематичну породицу.Зашто их онда нису на време одузели....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA